Özellikle toplu taşıma yapanların Coronavirus döneminde en çok etkilenen kesim olduğunu ve ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini belirten Bektaş, geçimlerini bu işten yapan kişilere en azından bir asgari ücret düzeyinde destek verilmesini istediklerini söyledi.

 

"Servisçiler 8 aydır iş yapmıyor"

Pandemi nedeniyle toplu taşımada 8 aydır sıkıntılar yaşandığını dile getiren Bektaş, "Servisçiler 8 aydan beridir iş yapamıyorlar. Okul servisi taşımacılığı yapan arkadaşlarımızın birçoğu kelimenin tam anlamıyla iflas etmiş durumdalar. Araçların hepsi kredili, sigortası, muhasebe ücreti, muayene harçlarını ödemek zorundalar. Bu süreçte de para kazanamadıkları için bu ödemelerin hem faiziyle hem de yasal çerçevede büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Hükümet bu süreçte pandemiden etkilenen esnafa yönelik vergi yapılandırması yoluna gitti. Fakat biz bu yapılandırmalara rağmen esnafın çok büyük sıkıntılar çekebileceğini düşünüyoruz. Çünkü kazanmıyorlar ki bu borçlarını ödeyebilsinler." dedi.

"Geriye dönük borçların tamamen silinmesini istiyoruz"

Servis taşımacılığı yapan işletmelerin zarar etmemesi için gayret gösterdiklerini belirten Bektaş, "Bizler 8 ay boyunca kazanamayan esnafımızdan geriye dönük borçlarının tamamen silinmesini ve toplu taşıma esnafımıza en azından asgari ücret üzerinden bir miktar da olsa destek verilmesini istiyoruz. Bu süreç içerisinde Türkiye Toplu Taşıma İşverenler Sendikası olarak üyelerimize destek verilmesini istiyoruz. Biz bu sektör içerisinde işlerini bırakmalarını, iflas etmelerini kesinlikle istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Biz devlet desteğiyle nereye kadar gidebiliriz bunun hesabını yapıyoruz"

Toplu taşımadaki sıkıntıların giderilmesi içi farklı görüşmeler yaptıklarını dile getiren Bektaş, "Biz devlet desteğiyle nereye kadar gidebiliriz bunun hesabını yapıyoruz. Özellikle Türkiye Toplu Taşıma İşverenler Sendikası Genel Başkanımız Sayın Kemal Çetin beyle birlikte bakanlıklarla Büyükşehir Belediye başkanlarıyla, TÜSİAD gibi bu alanda hizmet veren Sivil Toplum Kuruluşlarıyla görüşmeler yapmaktayız. Görüşmelerimizin birçoğunu karara bağlamış değiliz ama yine de olumlu sonuçlar alıyoruz. Üyelerimizin tahtidli plakaları adlarına almalarını sağladık. Yakıt indirimleri konusunda faydalarımız oldu. PTT'yle genel merkezimizin yapmış olduğu anlaşmayla yüzde 40 kargo, kurye taşımacılığında indirimler sağladık." şeklinde konuştu.

"Güçlü bir sendika olabilmek için toplu taşıma yapan tüm arkadaşlarımızla bir çatı altında toplanmamız gerekiyor." diyen Bektaş şöyle devam etti:

Biz üyelerimizden vekâlet istiyoruz. Genel başkanımız Sayın Kemal Çetin beyin dediği gibi biz üyelerimizin vekilliğini almadan onların haklarını savunamaz durumdayız. Bugün Türkiye'de kamyoncularımız farklı farklı dernek, federasyon, konfederasyonlar tarafından çalışmalarını yürütmektedirler. Bizler kamyoncular, minibüsçüler ve taksiciler tek bir çatı altında birleşirsek büyük bir sendika meydana getirmiş oluruz. Sendikamızın güçlü olması onlara da maddi bir getiri sağlayacaktır. 7144 Sayılı yasada belirtildiği kamu hizmetini yapmamızdan dolayı hükümetimizin bu hizmeti yapan üyelerimize destek vermesi gerekir. Bizim de bu üyelerimizin haklarını savunabilmemiz için haklarını alabilmeleri için sendikamızın çatısı altında bizimle birlikte hareket etmelerini istiyoruz. İstanbul'da otobüsçülerimiz ayda 30 bin ile 40 bin TL arasında destek almaktadır. Amortisman ve yakıt giderleri, Coronavirus'ten dolayı yıpranma paylarını devlet desteği ve belediye meclis kararıyla alabiliyorlar.

Bektaş son olarak yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulunarak, "Devletimizin güçlü olması hepimizin dilek ve temennisidir. Toplu taşıma yapan işverenlerimizle birlikte onların yanında şoför olarak çalışan bu işten geçimini sağlayan, evine ekmek götürmeye çalışan insanlarımıza devletimizin almış olduğu karar çerçevesinde bir nebze de olsa yardımda bulunmalarını talep ediyoruz. Çünkü bu insanların evde okuyan çocukları, sabit giderleri var." dedi. (İLKHA)