Covid-19 salgını nedeniyle yapılamayan yüz yüze eğitimden öğrenci ve öğretmenlerin olumsuz etkilendiği kadar, öğrenci servisi şoförleri ve kantin işletmecileri de mağdur olanların başında geliyor.

Aylardır iş yapamayan okul servis şoförlerinin tüm mağduriyetlerinin görülmesi gerektiğini belirten Elmadağlı, servisi taşımacılığında binlerce istihdamın olduğunu hatırlatarak, istihdamın devam etmesi için yetkililerden destek talebinde bulundu.

Tüm kesimler gibi kendilerinin de zor günler geçirdiğini söyleyen Elmadağlı, bu durumun böyle devam etmesi halinde birçok firmanın kapanma aşamasına gelebileceklerini vurguladı.

Tunçay Elmadağlı - Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı 

“Okul taşımacılığı yapan servis araçlarımız tüm Türkiye genelinde yatıyor”

Elmadağlı, “Mart ayından bu yana özellikle sadece okul taşımacılığı yapan servis araçlarımız tüm Türkiye genelinde yatıyor. Şu ana kadar durumumuzda bir değişiklik olmadı. En son okulların belli sınıfların açılmasıyla rahatlanacağımızı düşünmüştük ama burada da tamamen velilerimizin çocuklarını okullara götürüp getirmesi okula gitme mecburiyetinin bulunmaması bize bir artı getirmedi. Yüzde 1’lik yüzde 2’lik bir oynama yaptı. Bir hareketlilik kazandırdı ama yok denilecek kadar az onun için bizim pandemi sürecinde başlangıcından bugüne kadar esnafımız üzerinde hiçbir değişiklik olmadı. Beklentilerimiz yüksekti halen de yüksek ama Türkiye’deki şu anda sağlıkla alakalı gidişata baktığımızda inşallah bu günlerden daha kötü duruma gelmeyelim diye dua ediyoruz.” dedi.

“Şu anda tamamen yatan bir sektör haliyle kredileri ödeyemiyor”

Yetkililerden taleplerinin olduğunu belirten Elmadağlı, “Yetkililerden talebimiz istihdamdan ziyade biz özel servis aracıyız işlerin açılmasını ve özellikle kendi araçlarımız ile çalışmak istiyoruz. Bunun dışında destek taleplerimiz oldu. Ertelenen kredi talebimiz vardı nisan, mayıs ve haziran aylarında ertelendi. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında kredilerimiz kalan taksitlerin üzerine yayıldı. 1 Ekim itibarıyla esnaflarımız bu kredilerini ödemeye başladılar. Çalışmayan bir sektör ve şu anda tamamen yatan bir sektör haliyle kredileri ödeyemiyor. Servisçilik şu anda sıkıntılı bir sektördür. İstihdam ile alakalı hiçbir şey yok. Taleplerimiz şu ana kadar belli bir kısmı karşılanmıştı. Yüzde 20’lik bir kısmı karşılanmıştı. Yüzde 80’lik kısmı duruyordu. Bu yüzde 80’lik kısmı ile alakalı sorunlarımız halen devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Ankara genelinde 7 bin 300 aracımız var”

Ankara’da servis sektörü hakkında istatistik bilgiler veren Elmadağlı, “Ankara genelinde 7 bin 300 aracımız var. Bu 7 bin 300 aracımızın bir kısmı personel taşımacılığı, bir kısmı okul taşımacılığı ve bir kısmı da hem personel hem okul taşımacılığı yapıyor. 7 bin 300 aracımızın yaklaşık yüzde 80’ni okullarda çalışıyor. 7 bin 300 şoförümüz var bunun yanında mal sahiplerimizin çalışanları var ve 6 bin kusur rehber personellerimiz var. Bunları aileleriyle çarptığımızda Ankara’da sadece servis taşımacılığında geçimini sağlayan yaklaşık 40 bin kişiye tekâmül ediyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)