Şahinbey ilçesindeki Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar Ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği Delegasyonu işbirliğinde hayata geçirilen proje ile geçici koruma altındaki Suriyeliler ile Türkiye ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek mesleki eğitime teşvik etmenin amaçlandığını dile getirdi.

Şennur, “Projemiz kapsamında 8 ilde 55 okulda desteklerimizi yapacağız.  Gaziantep’te 7 okulumuzda bugün açılışını yapacağımız 57 atölyemizin donatımı tamamlandı. 57 atölyemiz bilişim ve gelişim teknolojileri alanı, elektrik elektronik teknolojileri alanı ve çocuk gelişimi alanlarını kapsıyor ama bu donatımlarımız ve alanlarımız bu kadar demek değildir. Şu anda ihalesi tamamlanmış olan ve atölye çalışmaları yapılan çocuk gelişimi alanımız ve makine teknolojileri alanımızın da Gaziantep ilimizde 7 okulumuzda altyapı çalışmaları devam ediyor. Proje süresince 10 bin öğrencinin desteklenmesi planlanmaktadır. Bu 10 bin öğrencinin yüzde 60’ı Suriyeli yüzde 40’ı da Türk öğrencilerimiz olacak.” diye konuştu.

Gaziantep özelinde meslek lisesini tercih eden öğrencilere Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) tarafından burs verilmesinin ise ayrıca takdir edilecek bir davranış olduğunu belirten Şennur, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Vali Davut Gül de meslek liselerini ve liselerin atölyelerinin geliştirilmesini önemsediklerini kaydetti.

Gaziantep’te bir milyondan fazla gencin bulunduğunu aktaran Gül, “Bu bir milyondan fazla genci olan şehrin çeşitli ihtiyaçları ve sorunları var. Kendi sorunlarına ilaveten de çok büyük bir göç aldı. Yaklaşık 500 bin insan geldi. Bu 500 binin 150 bini de okul çağındaki çocuklar ve gençler. Bu çocukların anaokulu ihtiyacı, mesleki eğitim ihtiyacı var. Mevcut mesleki liselerinin atölyelerinin geliştirilmesi bu açıdan çok önemli. Özellikle Almanya’nın mesleki eğitimdeki tecrübelerinin bizlere aktarılması, bu anlamda atölyelerin fiziki kapasitelerinin arttırılması bizi çok mutlu ediyor. Bütün çocukların okullaştırılması için okullarda, atölyelerde istenilen eğitimi alabilmesi için bizim hem okul öncesinde daha çok okullaşmaya ihtiyacımız var hem yeni meslek liselerine ihtiyacımız var hem de mevcut meslek liseleri atölyelerinin proje kapsamındaki 148 atölyemizde yapıldığı gibi geliştirilmesi ve sayılarının arttırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Vali Gül, Gaziantep’te 3 olan mesleki eğitim merkezi sayısının son bir yılda 24’e çıkmasının sevindirici olduğunu belirterek bu sayının daha da arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necip Kafadar ise mesleki teknik eğitim okullarındaki atölyelerin yenilendiğini belirterek bu atölyelerde eğitim alan öğrencilerin sektörde aranan personel olarak yetişeceğini söyledi.

Kafadar, “Mesleki eğitime verilen desteklerle bugün Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde yapılan N95 maske atölyesi kurulumu tamamlandı. Yine Bakanlığımız tarafından finanse edilen ve Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tam otomatik cerrahi maske makinasının kurulumu devam ediyor.” dedi.

Konuşmaların ardından kurulumu tamamlanan atölyeler gezildi. (İLKHA)