İçişleri Bakanlığı, sigara içenlerin maskelerini çenelerinin altına indirmesinin oluşturduğu risk nedeniyle halkın yoğun bulunduğu cadde ve sokaklar ile ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç duraklarında sigara içilmesini yasakladı.
Bugün itibarıyla geçerli olan yasak kapsamında kentte büyük çoğunluğun karara uyduğu gözlemlerinken bazı vatandaşların içmeye devam ettiği görüldü.
Coronavirus'ün yayılmasına ciddi etkisi olan sigaranın sokakta içilmesinin yasaklanmasını İLKHA muhabirine değerlendiren Adanalılar, her yönüyle zararlı olan sigaranın cadde ve sokaklarda yasaklanmasını olumlu bulduklarını ve kararı desteklediklerini söylediler.
Alınan kararı olumlu bulduğunu söyleyen terzi ustası olan Abdullah Doğru, vatandaşları maske ve diğer kurallara uymaya davet etti.
Doğru, "Sigarayı hiç içmemek gerekir. Bende uzun süre içiyordum. Sonunda akciğer ve KOAH hastası oldum ve sigarayı bırakmak zorunda kaldım. Şu an sigara içenler hastalığa yakalanabilir. Ben 35 sene sigara kullandım ve doktor tavsiyesi üzerine içmemeye karar verdim. Sigara içmemek irade meselesi." dedi.
Sigara kullanmayan ve kararı değerli bulan Kinyas Kuşçi ise, "Halkımız genel olarak kurallara uyma konusunda duyarlı. Sigara mümkün olduğunca içilmemeli hem böylelikle ceza da yenilmemiş olurlar." ifadelerini kullandı.
Açık alanlarda sigara içemeyen kişilerin, kapalı alanlarda sigara tüketeceğini ve yasağı delebileceklerini söyleyen Ayhan Korur ise, kısıtlamanın zarar getireceğini düşünüyor.
Korur, "Cezalardan dolayı değil sağlığımızı düşündüğümüzden dolayı kurallara uymalıyız. İnşallah bir an evvel hastalıktan kurtuluruz. Hiç alışık olmadığımız bir şekilde bu musibetle karşılaştık. Temiz havanın ve sağlığın kıymetini daha iyi anladık. İslam dünyası başta olmak üzere bütün insanlığa bu hastalığın ders olması gerekir." dedi.
Covid-19 hastalığını bir süre önce atlatan Mustafa Dağtekin, "Ben sigarayı bıraktım ve çok rahatım. Sigarayı herkesin bırakmasını isterim. Sokak, cadde ev demeden her tarafta sigara içiyorlardı. İnsanlarımızın maske, sosyal mesafe ve temizliğe çok önem vermesi gerekir. Fakat insanlarımız kurallara pek uymuyor." şeklinde konuştu.
Abdullah Güzel de "Keşke hiç sigara içmeseydik, içmemek en iyisidir. Devletin vatandaşı mağdur edeceğine ihtimal vermiyorum ama sigara konusuna da çözüm bulunmalı. Üretim komple durdurulmalı.” diye konuştu.
Sigara içimini kısıtlayan kararın yanlış olduğunu savunan Nihat Öztürk, bir kısıtlama yapılırken vatandaşa alternatiflerin sunulması gerektiğine inandığını söyledi. (İLKHA)