Sakarya`da 1 Ağustos 2012`de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Atatürk`ün manevi kızı Ülkü Adatepe`nin çocukları Ahmet Kemal Doğançay ile Ali Kemal Doğançay, avukatları aracılığıyla, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi`ne, Atatürk`ün 5 Eylül 1938 tarihinde düzenlediği vasiyetnamesi gereğince Ülkü Adatepe`ye bırakılan mirastan doğan alacak ve tazminat miktarının tespit edilmesi için dava açtı.
Mahkemeye sunulan dilekçede, Ülkü Adatepe`nin de aralarında bulunduğu altı kişiye, o zamanın koşullarına göre ayda 200 lira pay verilmesi gerektiğine işaret edilerek, Atatürk`ün manevi kızı Adatepe`ye, 1 Ağustos 2006`da 5 bin 500, daha sonra kademeli olarak 10 bin ve son olarak ölümünden önceki 2012 yılında ise 15 bin lira nema ödemesi yapıldığı belirtildi.
İş Bankası`nın uhdesindeki nakit ve hisse senetleri ile bunlara karşılık gelen CHP`nin hissesi, bankanın ulaşmış olduğu ekonomik büyüklük, sermaye tutarı ve tüm ekonomik varlıkları dikkate alındığında ödenen payın çok düşük olduğu savunulan dilekçede, Atatürk`ün vasiyetnamesinin iğfal edildiğinin ortada olduğu ileri sürüldü.
İhtarname çekilen İş Bankası`ndan verilen yanıtta, vasiyetnamede CHP`nin ``mahsup mirasçı``, İş Bankası`nın ise sırf para ve hisse senetlerinin nemalandırılmasını temin etmek üzere ``vasiyeti tenfiz memuru`` olarak yer aldığı aktarılan dilekçede, İş Bankası`nın sorumluluğu CHP`ye yüklediği, CHP`nin ise ihtarnameye yanıt vermediği anlatıldı.