Moratoryum ilanı olarak adlandırılan bu durumda borçlar tamamen silinmez ancak çeşitli yapılandırmalara gidilir.

Moratoryum, borçlunun alıcıyla arasındaki borcun yeniden yapılandırılmasına ya da borç vadesinin uzatılmasına yönelik ilan edilir.

Deprem, sel, çığ gibi doğal afetlere uğrayanların bankaya olan borcunun devlet ya da ilgili banka tarafından ertelenmesi veya yeni vadelere bağlanması moratoryum örneğidir.

Moratoryum ilanı, devletlerin dış borçları için veya ülke içerisindeki belirli grupların borçları için de gerçekleştirilebilir.

Uluslararası hukukta da kullanılan moratoryum, devletler tarafından herhangi bir durumun hatırlatılması amacıyla da ilan edilerek kullanılabilir.

Bu durum devletler için dış borçlarından kaynaklı söz konusu olabildiği gibi ülke içinde belirli bir grubun borçları üzerinde de olabilir.

Devletler de içine düştükleri yoğun döviz darboğazı dolayısıyla dış borçların anapara ve faizlerini ödeyemeyeceklerini ilân edebilirler.

Moratoryumda borç ortadan kalkmaz, ödemeler ertelenir, faiz oranları yeniden belirlenir. Bazı özel durumlarda borcun kısmen silinmesi söz konusu olabilir. Türkiye, 5 Ağustos 1958 tarihinde içinde bulunduğu mali güçlükler sebebiyle moratoryum ilân etmiştir. (İLKHA)