Sondaj ustası Demir, aldığı tekneyi her seferinde 4-5 kişin yardımıyla ve bir arabanın arkasına bağlayarak Dicle Nehri'ne koymanın verdiği meşakkatli ve yorucu hali kendi geliştirdiği ve tasarladığı tekneyi şimdi otomobil olarak da kullanıyor.
Yıllarca sondaj tamirciliğiyle uğraşan Demir hem karada hem de suda gidebilen teknesiyle kimseden yardım almadan tek başına teknesine binip Hasankeyf’e kadar gidip gelebiliyor.
Çevresinden olumlu dönüşler aldığını vurgulayan Demir, geliştirdiği sistemin, ihtiyaçtan doğduğunu ifade ederek, Devlet yetkililerinin destek vermesi durumunda sistemini daha da geliştirebileceğini söyledi.
"Her gün başkalarından yardım istemek yerine hem karada hem de suda giden bir tekne yapmak istedim ve başardım" diyen Demir, "Sondaj ve kuyu kurtarma işi ile uğraşıyorum. Teknenin bazı parçalarını hurdadan bazılarını ise sağdan soldan bulup atölyemde birleştirip yaptım. Birçok denemeden sonra şu anda hidrolik teknem dört dörtlük çalışıyor. Hasankeyf baraj suyu beldemize kadar geldiği için bir tekne alma ihtiyacı oluştu. Bende bir tekne aldım. Her gün arabanın arkasına bağlayıp ve en az 4-5 kişinin yardımıyla suya koyup, çıkarmak bayağı zor ve uğraşmalıydı. Baktım ki bu iş böyle olmayacak. Hem karada hem de suda gidebilecek özelliğe sahip bir tekne yapma fikri oluştu. Projemi kafamda tasarladıktan sonra önce bir bot şeklinde yaptım. Ardından tekerlekleri ve diğer mekanizmaları taktıktan sonra içine su girdiği zaman batmaması için ayrıca bir mekanizma ilave ettim. Tekneme evden binip suya girebiliyor, istediğim zaman da rahatlıkla kimsenin yardımını almadan evime gidebiliyorum." şeklinde konuştu.
"Destek verilirse projemi geliştirebilirim"
Yaptığı tekneyle ilgili olumlu dönüşler altığını belirten Demir, projenin tasarımının tamamen kendisine ait olduğunu söyledi.
Demir, "Yaptığım tekne dışardan alınacak yeni bir tekne maliyetinin neredeyse onda birine mal oldu. Benim tekneme benzer bir tekne yurt dışından istemeye veya yaptırmaya kalksanız her halde maliyeti 50 bin ile 100 bin TL arasında olabilir. Devlet bana destek verirse istenilen tasarım ve metrajda yapabilir ve yurt dışından daha uygun maliyete yapabilirim." dedi.
Belde sakinlerinden Suat Demir, "Ender ustanın yaptığı icatlarla şaşkına dönüyoruz. İlk önce kuyu altı görüntülemeyi icat etti. Ondan sonra da hem karada hem de suda giden bir araç yaptı. Ender ustayı her gün şaşkınlıkla izliyoruz." dedi. (İLKHA)