Biden, Trump yönetiminin çekildiği Paris İklim Anlaşması’na 77 gün içerisinde döneceklerini söylüyor. ‘Salıncak’ eyaletlerde başarı elde eden Biden’ın başkanlığı kesinleşirse Türkiye’yi ve dünyayı daha iyi günler beklemiyor.

Trump’ın Türkiye konusunda daha pasif tutumunun aksine Biden daha sert bir politika izlemeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı otokrat olarak nitelendirerek, Türkiye’nin  Suriye ve  Doğu Akdeniz politikasına karşı çıkıyor. Suriye politikasında YPG’nin aktif desteklenmesi gerektiğini savunan Biden’ın seçilmesi halinde ABD’nin Suriye politikasının değişim sürecine girmesi  öngörülmüyor. Türkiye ile ilgili görüşleri tartışma konusu olan Biden, The Weekly programına konuşmuş ve  " Yapmamız gereken ona (Erdoğan'a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli. Bazı silahları ona satıp satmayacağımızla ilgili, bir bedel ödemeli. Özellikle de üzerinde F-15 uçurarak çözmeye çalıştıkları bir hava savunma sistemleri olduğunu düşündüğümüzde. Bunlar hakkında çok endişeliyim." Demişti.  

Seçilmesi halinde Çin’i bitireceğini söyleyen Trump’ın tekrar seçilme ihtimali Çin için endişeye sebep olsa da Biden, uluslararası koalisyon oluşturularak Çin ile mücadele edilebileceğini savunuyor. Ayrıca Trump’ın gereksiz ve masraflı bulduğu uluslararası iş birliklerine de geri dönmeyi hedefliyor. İran’la imzalanan  nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen Trump’a karşı İran, anlaşmaya geri dönülmesi umuduyla Biden’a daha sıcak bakıyor. Körfez’de Çin ve İran’ın aksine hevesle Trump’ın kazanması bekleniyor. Trump’ın İran’a karşı sert politikası ve normalleşme süreci Körfez ülkelerinin Trump yanlısı bir tutum içerisinde olmalarını sağladı. Trump döneminde gerçekleşen Aramco saldırılarına rağmen Suudi Arabistan da daha önce kendilerine silah satışını durdurmakla tehdit eden Biden’e karşı Trump’ı destekliyor. AB, cephesinde ise Trump döneminde gerilen ilişkilerin Biden döneminde onarılması hedefleniyor. Trump’ın AB’yi Çin’e yaklaştıran tutumunun yeni dönemde değişmesi öngörülüyor.

Biden'ın Trump’ın Müslümanlara yönelik seyahat yasağını eleştirerek göreve gelir gelmez ilk iş olarak bunu kaldıracağı sözünü vermesi İslam dünyasında 'Trump'tan daha iyi' yorumlarına sebep olsa da Müslümanlar için en önemli ve güncel sorunlardan biri olan Filistin meselesinde Biden’ın tutumunun da Trump’tan farklı olmayacağı biliniyor.

Trump mirasını yok edeceğini öne süren Biden’in uluslararası kuruluşlarla iş birliği hariç ne gibi adımlar atacağı tam olarak kestirilemiyor. Ancak seçimi kazanması halinde ‘yeni bir ABD’ başlangıcı mümkün görünmüyor. Ortadoğu politikasının Trump’ın aksine daha sert olacağı öngörülen Biden aynı zamanda  Yunan lobisine yakınlığıyla özellikle Türkiye’yi özellikle Doğu Akdeniz politikalarında zorlayacağa benziyor. Aynı zamanda  ABD’nin Suriye’de YPG’ye verdiği destek Biden ile birlikte daha ileri bir seviyeye ulaşabilir. Erdoğan yönetimini ‘darbeyle değil seçimle’ değiştireceklerini ifade eden Biden’ın Türkiye’ye Trump’ın aksine S-400 kaynaklı yaptırım uygulaması da muhtemel.