Fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde, aşının virüsü etkisiz hale getiren antikorların sayısını 10 kat artırdığı ve coronavirüsün diğer mutasyonlarına karşı koruma sağladığı görüldü. Bununla birlikte, söz konusu aşının insan deneylerine yıl sonunda başlayacağı belirtildi.

 Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından nano partüküller içeren deneysel bir yeni tip coronavirüs aşısı geliştirildi. Yeni tip coronavirüsün (SARS-Cov2) 60’tan fazla mutasyonunu taklit edebilen nano partüküllerin hücreleri enfekte ederek Covid-19’a karşı bağışıklık oluşturulması amaçlanıyor.

Bilim insanları aşının fareler üzerinde yapılan deneylerinde, coronavirüsü etkisiz hale getiren antikor sayısının 10 kat arttığının görüldüğünü açıkladı.

Aşı farelerin ardından ise bir makak maymunun üzerinde denendi. Araştırmacılar, aşının coronavirüsün hücrelere tutunmasını sağlayan başak proteinlerinin farklı şekillerine göre eğitildiğini belirterek, maymuna verilen farklı coronavirüs mutasyonlarının hepsini  etkisiz hale getirdiğini söyledi. Böylece, nano partüküller içeren aşının coronavirüsün gelecekte açığa çıkabilecek diğer mutasyonlara karşı da insanları koruyabileceği belirtildi.

Aşının insan deneylerinin bu yıl sonunda başlanacağı ve üniversite ile  iki biyoteknoloji şirketi arasında kitlesel üretim için görüşmelerin sürdüğü açıklandı. 

(NTV)