Pamukçu açıklamasında, “Organ ve doku bağışı ölümümüzden sonra organlarımızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermektir. Bazen görmeyen bir insanın görmesini bazen de hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlamaktır." dedi.
Türkiye geneli 2020 yılı organ ve doku bağışı bekleyen güncel hasta listesine göre organ bağışı bekleyen kişi sayısının 25 bin 914 kişi olduğunu aktaran Pamukçu, şöyle devam etti:
2019 yılı içinde bin 212 beyin ölümü gerçekleşmiş olup sadece 234 kişinin organlarının bağışına ailesi tarafından izin verilmiştir. Türkiye genelinde 21 bin 483 böbrek, 1 ince bağırsak, bin 296 kornea, 983 kalp, bin 795 karaciğer, 71 akciğer, 285 pankreas olmak üzere toplam 25 bin 914 kişi bağış beklemektedir.
Ülkede organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Pamukçu, "Organ nakli hizmetlerinde büyük gelişmeler kaydedilmekle beraber istenilen seviyeye ulaşılamamaktadır. Bunun en büyük nedeni organ ve doku bağışının yetersizliğidir. Organ bekleyen hasta ve yakınlarına empati kurarak ne kadar zor durumda olduklarını ve bağışlarımızla ne kadar hayati bir davranışta bulunduğumuzu anlayabiliriz. Bir gün kendimiz veya yakınlarımızın da organ bağışına muhtaç hale gelebileceğini unutmadan, bu bilinç ve anlayışla organlarımızı bağışlayalım ve etrafımızdaki insanları da ikna etmeye çalışalım." ifadelerini kullandı.
Bağışlanan her organın bir hayat kurtardığını söyleyen Pamukçu, "03-09 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde halkımızı bilgilendirmek, organ ve doku bağışı başvurularını kabul etmek üzere Sağlık Müdürlüğümüz, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz, tüm kamu hastaneleri ile tüm özel hastanelerde bağış kabulü yapılmaktadır. Tüm halkımızın gerekli duyarlılığı göstereceğine olan inancımız ve umudumuz tam olup, tüm halkımızı hayat kurtarmaya davet ediyoruz.” dedi.(İLKHA)