Çinli Müslümanların ağırlıkta olduğu ülkenin batısındaki Ningxia Eyaleti'nin başkenti Yinchuan'da bir caminin restorasyonu tartışmaları beraberinde getirdi.

Nanguan Camii'nde açık yeşil soğan şeklindeki kubbeleri, Arap tarzı süslenmeleri ve dekoratif kemerleri kaldırıldı.

Pekin yönetiminin Çin'deki Hui etnik Müslüman azınlıkların yaşadığı kentte ve diğer bölgelerde benzer çalışmalar yürüttüğü belirtiliyor.

İngiltere'nin Pekin Büyükelçiliğinde görev yapan diplomat Christina Scott'ın Twitter'dan yaptığı paylaşımda caminin dış yapısının tamamen değiştirildiği görülüyor.

Scott, "Nanguan cami, amacını gösteren herhangi bir sanattan arındırılmış. Komşu restoranlar ve dükkanlar kapalı ve boş, yoksa "yenileniyor mu?" yazarak cami restorasyonuna tepkisini dile getirdi.

İngiltere Dışişleri: Derinden endişeliyiz

The Telegraph gazetesinin haberine göre İngiltere Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada tarihi caminin bu şekilde restore edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Açıklamada, “Çin'deki İslam ve diğer dinler üzerindeki kısıtlamalar konusunda derinden endişeliyiz. Çin'i, anayasasına ve uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak din ve inanç özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Çin'deki İslami inanç ve kültür merkezi bakımından tarihi nedeniyle "Küçük Mekke" lakaplı bir şehir olan Linxia'ya ev sahipliği yapan komşu Gansu Eyaletindeki camilerden de kubbelerin ve dekoratif unsurların kaldırıldığı belirtiliyor.

Pekin yönetimi son yıllarda Şincan bölgesinde Uygurlara karşı yürüttüğü 'asimilasyon politikası' nedeniyle uluslararası toplum tarafından eleştiriliyor.

Çin'de iktidar partisi Budizm, Taoizm, İslam, Katoliklik ve Protestanlık olmak üzere beş inancı resmi olarak tanıyor. Ancak Pekin yönetiminin inançların uygulanması konusunda sıkı kontrol mekanizması olduğu biliniyor.