Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) salgınında vakaların büyük artış gösterdiği İstanbul için hekimlerin “İstanbul patladı patlayacak” dediğini aktardı.

Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında İstanbul’daki vaka artışını yazdı. Sarıkaya, şunları söyledi:

Son bir hafta içinde çoğunluğu Bilim Kurulu üyesi, enfeksiyon ve mikrobiyoloji, halk sağlığı ve yoğun bakım konularında uzman hekimlerle konuşuyorum. Hepsinin de İstanbul’da yaşanan son durum ile ilgili söylediği cümle benzer:

“Eğer önlem alınmazsa patladı, patlayacak. Bu sağlık sistemini de tıkar ve içinden çıkılmaz bir hale getirir. Yeniden kısıtların başlamasını da zorunlu kılar…”

Nitekim önceki gün İstanbul’da yapılan Bilim Kurulu toplantısında da benzer uyarılar bilim insanları tarafından dile getirilmiş. Yapılması gereken önlemlere ilişkin görüşler net şekilde ortaya konulmuş.

“Biran önce kademeli çalışma sistemine geçilmesi, toplu taşımada gerekli önlemlerin alınması gibi öneriler sıralanmış…”

Sarıkaya, yazısının devamında Bilim Kurulu üyesi Prof. Leven Akın’ın ifadelerine de yer verdi:
Tedbirler söz konusu olunca Bilim Kurulu’nun alt grubu olarak çalışan halk sağlığı uzmanlarının ağırlıkta olduğu Kurul öne çıkıyor. Kurul’un etkin ve aktif ismi Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Levent Akın’a İstanbul’u sordum.

“İstanbul’un her yeri iyi değil, ciddi bir artış var” diye söze girdi. Bilim Kurulu toplantısına katılma olanağı bulamadığını belirtti, yükselişte faktör olan iki unsur bulunduğunun altını çizdi. Bunları, “Toplu taşımın çok kalabalık olması ve restoran, pazar yeri gibi yerlerde mesafenin ortadan kalkması” diye sıraladı. Bu alanlarda kalabalık seyreltilmediği anda durumun gittikçe içinden çıkılmaz bir hal alacağına da vurgu yaptı.

İstanbul’da bazı sektörlerin mesai saati ile ilgili düzenlemeye ayak direğini de belirterek, hastanelerde yatan sayısındaki artışa dikkat çekip ekledi:

“Eğer hastaneye başvuran hasta sayısında sınır değerlerde bir yükselme varsa bu 10 gün içinde yüksek oranlı bir hastanın hastaneye geleceği anlamı da taşır. O nedenle bugün olan yükselmeyi dikkate almalıyız. Hastanelerde yoğunlaşma da beraberinde sokağa çıkma yasağını getirir. O şekilde ancak önlenebilir.”

Şu an için hastanelerdeki yatak kapasitesinin sınır değerlerin çok altında olduğunu da belirtti, ancak ani zıplamanın sıkıntı yaratabileceğine de işaret etti.

Restoranların bazı bölümlerinin maske takmaktan muaf tutulduğunu da anımsattı.
“Sigara içilen alanlar gibi bölümler; buralara ilişkin de önlem alınabilir” dedi.