Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camisi'nin ibadete yeniden açılışının ertelendiğini duyurdu.

'HAZIRLIKLAR TAMAMLANMADI'

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camisi’nin ibadete açılması, hazırlıkların tekemmül sürecinin devam etmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir" denildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, salı günü yaptığı açıklama ile Kariye Camisi'nin, 30 Ekim'de kılınacak cuma namazı ile birlikte 72 yıl sonra ibadete yeniden açılacağını duyurmuştu.

434 YIL CAMİ OLARAK KALDI

Kariye Müzesi, İstanbul’un en eski tarihi eserlerinden biri. 534 yılında manastır olarak inşa edilen yapı, İstanbul'un fethinin ardından 1511 yılında tıpkı Ayasofya gibi camiye çevrildi. 434 yıl cami olarak kullanılan Kariye, 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapıldı. Danıştay, 2019'da davayı karara bağlamış ve yapının müzeye çevrilmesine yol açan Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğunu hüküm altına almıştı.

OTOMATİK PERDE POLEMİĞİ

Öte yandan açılış öncesi müzede hazırlıklar sürerken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın 1400 yıllık tarihi yapının son halini paylaştığı fotoğraftan yansıyan fresk ve mozaiklerin kapatılma görüntüsü tepkilere neden oldu. Açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmanın otomatik perdeleme sistemi olduğunu ve namaz saatlerinde açılıp kapanacağını söyledi.

Twitter üzerinden Kariye’nin son durumunu gösteren bir fotoğraf paylaşan Polat, şu ifadeleri kullandı: ‘’Dünya sanat tarihinin baş yapıtlarından Kariye fresk ve mozaiklerinin kapatılması ne yazık ki yapının karakterini ve sanatsal değerini öldürecek vasıfısızlıkta. Solda eski hali, sağda yeni hali. Proje, Türkiye kültür mirası yöneten ve koruyan bakanlık ve kurumları.’’

Polat’ın paylaşımında tarihi müzede yapılan çalışmada fresklerin, Hz. İsa tasvirlerinin, Hristiyan sembollerini içeren ikonaların üzerlerinin beyaz bir perdeyle kapatıldığı görüldü.