Ülkeler arası ticaret anlaşmazlıklarını çözme konusunda son sözü söyleme hakkına sahip DTÖ'nün temyiz organının işleyişi Washington'un yeni hakim atamalarını engellemesiyle kilitlenmiş durumda. Bu sebeple 11 Aralık'tan bu yana yeni karar alınamıyor.

Yeni kabul edilen mevzuat ile DTÖ’nün anlaşmazlıkları çözmekle sorumlu ilk organı olan panelin verdiği kararlar doğrultusunda, başka bir ülkenin nihai kararı engelleme girişimi karşısında AB, bu ülkeye misilleme amaçlı eyleme geçebilecek.

AB’nin yeni direktifi, hizmetler ve fikri haklar gibi konular ile AB’nin İngiltere ile yapmak istediği ikili ticari anlaşmalardaki anlaşmazlıklar da yine karşı tarafa olası ticari yaptırımlar uygulanmasına olanak veriyor.

Kabul edilen yeni mevzuat AB içinde yasa yerine geçen direktifleri hazırlamakla sorumlu AB Komisyonu’na, başka ülkelerin uygulayacağı ekonomik yaptırımlara karşılık verilmesi konusunda hazırlanacak kuralları hazırlama yetkisi veriyor.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörlüğü için Avrupa Birliği’nin (AB) onayını alan Nijerya'dan Ngozi Okonjo-Iweala'ya ABD dün karşı çıkmıştı.

DTÖ eski Genel Direktörü Roberto Azevedo, 1 Eylül'de görevinden ayrılmıştı.

Özellikle ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının gölgesindeki DTÖ'nün 25 yıllık tarihinin en büyük krizinin içinde olduğu belirtiliyor.

Değişen küresel ekonomik ve ticari şartlara uygun olarak kendini yenilememekten kaynaklanan sıkıntıları artan örgüt, hakim ataması, bütçe baskısı ve personelin rolüyle ilgili tartışmalarla da gündem oluyor.

(euronews)