HABER MRK - Grip ve soğuk algınlığına yakalananlara yatak istirahati, bol sıvı tüketmeleri gerektiğini, antibiyotik ilaçların bu hastalıklar üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdulkadir Yıldırım, \"Antibiyotik ilaçlar grip ve soğuk algınlığına etkili değildir. Bakteriallar (sinüzit, orta kulak iltihabı) geliştiği zaman ihtiyaç vardır. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler hastaların şikâyetlerinin azalmasında yardımcı olur. Kış mevsiminde görülme sıklığı artan grip, yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Akciğerde çoğalarak zatürreye yol açması ve başka mikroplara zemin hazırlaması nedeniyle grip, özellikle 65 yaş üstündekilerle akciğer, kalp, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı olanlarda ve kanser tedavisi görenlerde ölümcül olabilir. Bu nedenle gripte yatak istirahati, ateş düşürücü ilaç, bol sıvı, doğru beslenme ve virüsün çoğalmasını önleyen ilaçların alınması faydalıdır.\" dedi.
ANTİBİYOTİK KULLANILMASI İYİLEŞMEYİ ZORLAŞTIRIYOR
Türkiye`deki eczanelerde antibiyotiklerin reçetesiz olarak satıldığının altını çizen Yıldırım, \"Grip ve soğuk algınlığına yakalananların çoğu ateşle seyreder. Antibiyotikler virüslere karşı etkisizdir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarının nedeni virüslerdir ve antibiyotik tedavisi gereksizdir. Grip ve soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotik kullanılması iyileşme sürecini kısaltmadığı gibi, virüslerin diğer insanlara yayılmasını da engellemez. Gereksiz antibiyotik kullanımı sonucunda normal olarak var olan bakteriler yok olmakta ve yerini antibiyotiğe dirençli etkenler almaktadır. Bu nedenle antibiyotikler sadece gerekli durumlarda ve doktor tarafından önerildiği zaman kullanılmalıdır. Ülkemizde reçetesiz olarak eczaneden alınabildiği için, çoğu zaman gereksiz olarak antibiyotik kullanılmaktadır.\" şeklinde konuştu.
VUCUDDAKİ VİRÜSLERE DİKKAT
Grip vücut direncimizi düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda gözlerimizi de tehdit ediyor. Vücut direncimizin düştüğü kış aylarında sık olarak yakalandığımız grip, sadece bizi yataklara düşürmekle kalmıyor, gözde enfeksiyonlara da neden olabiliyor. Griple beraber gözde kızarıklık, yanma ve sulanma sorunlarının da arttığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Erdem Şimşek, \"Grip ve nezle anında vücutta bulunan virüsler göze zarar verebilir. Çünkü hastalık boyunca göz sık sık sulanır, kızarır ve hassaslaşır. Gözlerin hassaslaşması ise virüslere açık bir hal alması anlamına gelir. Bu nedenle grip ve nezle süresince gözümüzün temizliğine ve bakımına daha fazla dikkat etmemiz gerekir, aksi takdirde göz enfeksiyon kapabilir ve tedavi süreci ise zorlu geçer.\" dedi.
GÖZLERİNİZİ OVUŞTURMAKTAN KAÇININ
Grip boyunca ellerin sık yıkanması ve gözle temasının mümkün olduğunca azaltılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, \"Grip gibi hastalıklar gözde ağrı, sulanma gibi şikâyetlere neden olabilir. Sulanan gözü elle silmek ve ovuşturmak ciddi hastalıklara neden olabilir. Gözde ağrı, yanma, şişlik ve aşırı sulanma gibi şikâyetler görüldüğü zaman hekime başvurulmalıdır. Gözde oluşan enfeksiyonlar antibiyotik, damla gibi ilaçlarla tedavi edilebilir ancak uzman hekimler tarafından erken müdahalenin büyük önem taşıdığını unutmamak gerekiyor.\" dedi.(Fırat Han-İLKHA)