VAN - Van Valiliği tarafından gerçekleştirilen `İnci Kefali Değerlendirme Toplantısı` valilik Ali Paşa Toplantı Salonu`nda yapıldı. Programa Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Vali Yardımcısı Hakan Alkan, Edremit Kaymakamı Akif Celep, Muradiye Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, Bitlis Vali Yardımcısı Akif Bektaş, Adilcevaz Kaymakamı Ahmet Dilsiz, Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, Van Belediye Başkan Vekili Fazıl Kaya, Van İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, kamu kurum ve kuruluşların amirleri ile sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, İnce Kefali`nin Van Gölü`nde yaşayan tek balık türü olduğuna dikkat çekti. Van gölünün, sodalı ve tuzlu bir özelliğe sahip olması nedeniyle inci kefalinin yaşamını sürdürebildiğini; ancak üremesini sağlayamadığını söyleyen Karaloğlu, \"İnci Kefali, üreme döneminde mutlaka Van Deniz`ine akan tatlı sulara çıkmak ve yumurtasını tatlı sulara bırakmak zorunda. Bunun zamanı ne zaman? 15 Nisan ile bu süreç başlıyor. 15 Temmuz`a kadar. Bu tarih, balığımızın üreme dönemi. Bu üreme döneminde de gölde üremek özelliği olan ne kadar balık varsa tatlı suya çıkıyor. Ve o tatlı suya da çıkınca gerçekten hepimizi çok derinden etkileyen enteresan görüntüler de oluşuyor. Yani bir canlının kendi neslini muhafaza altına almak, kendi neslini devam ettirmek için nelere katlandığını nasıl bir mücadele verdiğini hep beraber görüyoruz. Ve biliyorsunuz bunun son 3 yıldır festivallerle hem Türkiye`ye hem de dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz\" dedi.
İnci kefalini korumak için herkesin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Karaloğlu, inci kefalini korumanın sadece polisiye tedbirlerle alınamayacağını söyledi. Karaloğlu, \"Biz belki bugün polisiye tedbirlerle, zabıta gücüyle bunu sağlamaya çalışıyoruz. Ama bu doğru değil. Bunun halkımızın kendisi yapması lazım. Ben niye jandarma süngüsüyle, dipçiğiyle Deliçay`ın kenarında İnci Kefali`ni korumaya çalışayım? Niye benim belediye zabıtam, çarşıda pazarda kaçak balık peşinde koşsun? Niye benim tarım müdürlüğüm pazar denetimi yapsın. Bizim hem kültürümüzde hem inancımızda gebe hayvanı avlamak doğru değildir. Geçen sene 200 ton kaçak balık yakaladık. Bunlar sadece yakaladığımız. Bunu biz eğer bilinçsiz tüketmeye devam edersek bir müddet sonra da bu balığın neslini ortadan kaldırmış olacağız. Şu anda senede 10 bin ton balık, insanların sofrasına giriyor. Ciddi bir gıda ve ciddi bir geçim kaynağı aynı zamanda. Vatandaşımızdan daha fazla duyarlılık bekliyoruz, bu konuda bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Kaçak avlananlar, bir şekilde bize ihbar edilsin istiyoruz\" şeklinde konuştu.
Toplantı, ardından basına kapalı olarak devam etti. (Fırat Arslan - İLKHA)