EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Ormana Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, dün Yalova'da Kivi Hasat Törenine katıldı. Bu yıl devreye aldıkları Dijital Tarım Pazarı'nın (DİTAP) sözleşmeli üretim, fiyat istikrarı, aracıların kaldırılması, maliyetlerin düşürülmesi gibi çok sayıda unsuru içeren önemli bir proje olduğunu Bakan Pakdemirli, "Ürününüze değer fiyattan pazar bulmanız ve alın teri ile emeklerinizin karşılığını almanız için, burada tüm üreticilerimizi DİTAP'a üye olmaya davet ediyorum." Dedi.

"KİVİ ÜRETİCİLERİNE DEKARA 19 LİRA MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ VERİYORUZ"

Bakanlık olarak kivi üretiminin gelişmesi ve kivideki katma değerin artması için önemli destekler sağladıklarını belirten Pakdemirli, şunları kaydetti: "Kivi üreticilerine dekara toplam 19 lira mazot-gübre desteği veriyoruz. Ayrıca, dekara 10 lira katı organik-organomineral gübre desteği, 20 ila 40 lira arasında organik tarım ve iyi tarım desteği sağlıyoruz. Kivi üretiminde yeni bahçe kurulumunu da destekliyoruz. Bu amaçla standart fidan kullanımı ile kurulan bahçelerde dekara 100 lira, sertifikalı fidan kullanımında ise 280 lira destek veriyoruz. Küçük aile işletme desteği kapsamında, dekara 100 Lira sağlamaktayız. Bunların yanında, üretilen kivilerin, işleme, pazarlama ve depolama yatırımlarına da ciddi hibe imkânları sunuyoruz.

Bugüne kadar, 13 soğuk hava deposu ile 16 işleme, ambalajlama ve paketleme olmak üzere toplam 29 projeye 8,2 milyon TL hibe desteği verdik. Ayrıca, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerimiz tarafından kivi üreticilerimize ve sektöre, düşük faizli yatırım ve işletme kredisi ile finansman sağlanıyor. Bunun yanı sıra, çiftçilerimizi doğal afetlerden korumak amacıyla TARSİM kapsamında, poliçenin % 50'sini devlet olarak destekliyoruz. Üreticinin genç ve kadın olması durumunda, poliçe destek oranını da arttırıyoruz."

Bakanlık olarak kivi yetiştiriciliğinde Ar-Ge çalışmalarının da devam ettiğini belirten Pakdemirli, bu kapsamda, Türkiye'nin ilk yerli kivi çeşidi olan "İlkaltın" ve "Kemalbey" kivi çeşitlerinin tescil edildiğini söyledi.