AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar`da 4 gün süren İl Müftüleri Semineri, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman tarafından okunan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez`in yönettiği, 81 il müftüsünün ve Diyanet İşleri Başkanlığının üst yönetiminin katıldığı son oturumda sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı.
 
Hemen her alanda hızlı bir değişim yaşayan Türkiye`de, toplumun maddi refahına yönelik çalışmaların her geçen gün arttığı ifade edilen bildirgede, "Bu çerçevede asla ihmal edilmemesi gereken husus, bireylerin manevi dünyalarının zenginleştirilmesine yönelik çalışmaların da aynı oranda artırılmasıdır. Bu durum ekonomik refahın artmasına paralel olarak ortaya çıkabilecek inanç ve değer örselenmesini engelleyecek ve toplumun sağlıklı bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayacaktır" denildi.
 
"Temel görevimiz, her türlü vasıtadan yararlanarak toplumu aydınlatmaktır"
Müftülerin, toplumun dini hayatına sağlıklı bir şekilde rehberlik etme konusunda sahip oldukları misyona değinilen bildirgede, "Temel görevimiz, her türlü vasıtadan yararlanarak din konusunda toplumu aydınlatmaktır" ifadelerine yer verildi.
 
Camilerin, herkesin, varlığından huzur ve sükun bulduğu mukaddes mekânlar arasında yer aldığına dikkat çekilen bildirgede, "Hayatın her alanında camiler, toplumun manevi yönden beslendiği, kendi manevi bünyelerini inşa ettikleri ve maşeri vicdana iştirak ettikleri müstesna mekânlar olmuştur. Esasen camiyi hayatın merkezi ve kalbi haline getiren, onu hayatın her anıyla ilişkilendiren husus, caminin kuşatıcı ve ilham verici iklimi olmuştur. Bugün camilerimizin, bu geleneksel rollerinin yeniden ihya edilmesinde teşkilatımıza ağır sorumluluklar düşmektedir" denildi.
 
Mezhep üzerinden Müslümanları bölme girişimlerine karşı uyanık olunmalıdır
Bildirgede, bugün başta Suriye olmak üzere coğrafyamızdaki kimi sorunlu bölgelerde mezhep olgusu üzerinden Müslümanları bölüp parçalamaya yönelik girişimler karşısında herkesin uyanık ve basiretli olması gerektiği vurgulandı.
 
Hutbe ve vaazlar gündemden kopuk olmasın
Hutbe ve vaazların irşad vasıtası olarak çok büyük önem taşıdığı belirtilen bildirgede, hutbe ve vaazların, özensiz, gündemden kopuk ve sıradan metinlerden oluşmaması için gerekli bütün tedbirlerin alınması gerektiği dile getirildi.
 
2013 yılı Kutlu Doğum Haftası teması
2013 yılı Kutlu Doğum Haftası temasının "Hz. Peygamber ve İnsan Onuru" olarak belirlendiği ifade edilerek, "Hiç kuşkusuz bu hafta vesilesiyle icra edilecek etkinliklerle toplumumuzda insan hayatı, insanın değeri, saygınlığı konusunda yeni farkındalıklar sağlanacaktır" denildi.
 
Rüyet-i Hilal Toplantısı İstanbul`da yapılacak
Bildirgede son olarak, Rüyet-i Hilal Toplantısının 18 Şubat`ta İstanbul`da yapılacağı belirtilerek, "Önümüzdeki hafta İstanbul`da toplanacak olan Rüyet-i Hilal konulu uluslararası istişare toplantısının, Müslümanların birlik ve beraberliklerinin teminine vesile olması en büyük temennimizdir" ifadeleri kullanıldı.