Anayasa Mahkemesi, aralarında uzun tutuklulukla ilgili dosyaların da bulunduğu bireysel başvurularda, kabul edilebilirlik ve esas incelemesini birlikte yapma kararı aldı.

Yüksek Mahkeme, uzun tutuklulukla ilgili dilekçelerin de yer aldığı bazı bireysel başvuruları ele aldı.

Mahkeme`nin bireysel başvurularda kabul edilebilirlik kararı vermesi için iç hukuk yollarının tüketilmiş olması gerekiyor. Uzun tutukluluk nedeniyle hakların ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan başvurularda ise davalar devam ediyor.

Anayasa Mahkemesi, başvurucularla ilgili davaların devam etmesi nedeniyle iç hukuk yollarının tüketilip tüketilmediği konusunu ele aldı. Toplantıda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince, ``devam eden davalarda mahkemeye yapılan tahliye talebinin mahkemece reddinin iç hukuk yollarının tüketilmesi olarak kabul edilmesi`` de dikkate alındı.

Bu kapsama giren bazı dosyaların kabul edilebilirlik ve esas incelemesinin birlikte yapılmasına karar veren ve bunu ilke kararı olarak kabul eden Anayasa Mahkemesi, bu kararla ilgili Adalet Bakanlığından görüş alınmasına da karar verdi.

Mahkeme`nin aldığı karar, yazımı tamamlandıktan sonra Adalet Bakanlığına görüş için gönderilecek.

Adalet Bakanlığı gerekli görürse görüşünü yazılı olarak Mahkeme`ye bildirecek. Adalet Bakanlığı başvuruya ilişkin görüşünü 30 günlük süre içinde verecek.

Talep halinde Mahkemece bu süre 30 gün daha uzatılabilecek. Başvurunun Adalet Bakanlığına bildiriminden itibaren belirtilen sürelerde cevap verilmediği takdirde, Mahkeme dosyadaki bilgi ve belgelere göre kararını verecek. (AA)