Hekimler, kesinlikle ağrıyan diş üzerine Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç konulmaması gerektiği vurgularken, kimyasal yapıları nedeni ile ağrı kesicilerin diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabildiğine işaret ederek, şu ifadelere yer verdi:
"Ağrı kesici, diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır. Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk konulabilir.
Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir."
Açıklamada diş kırılması ve yaralanmasına karşı alınacak tedbirlere de yer verildi. Kırılan diş parçasının mümkünse bulunarak koruma altına alınması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, bu tür durumlarda 30 dakika içerisinde diş hekimine gidilmesi tavsiye edildi.
Dişin darbe nedeni ile kendi yuvasında yer değiştirmesi durumunda hafif bir parmak basıncı ile dişin eski pozisyonuna getirilmeye çalışılması, bu işlem yapılırken dişin kesinlikle zorlanmamasına dikkat çekildi.
Ağrıyan dişe ağrı kesici koymayın!
Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintilerinin, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmesini tavsiye eden uzmanlar, ağrıyan dişin üzerine de ağrı kesici ilaç konulmamasını istedi.
16.06.2011 07:25:00 / Sağlık