Myanmar'ın Arakan bölgesinde Rohingya Müslümanlar dini, etnik ayrımcılık ve şiddet olaylarına uğramaya devam ediyor. Silahlı çatışmaların sürdüğü Arakan'da kalan Arakanlı Müslümanların canlı kalkan olarak kullandığı ortaya çıktı.
ÇOCUKLARI CANLI KALKAN YAPTILAR
Arakan Rohingya Birliğinin (ARU) İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) sunduğu rapora göre Arakan'da yaşanan zulüm gözler önüne serildi. Raporda, Arakan'da Myanmar ordusu ile Budist Arakan Ordusu arasındaki çatışmaların devam ettiği ifade edildi. Raporda, Myanmar Ordusunun ile Budist Arakan Ordusu arasında yaşanan silahlı çatışmada Arakanlı Müslümanların canlı kalkan olarak kullandığı belirtildi. Uluslararası toplumda şoka neden olduğu belirtilen raporda, Buthidaung ilçesinin Kamichaung köyünde 5 Ekim 2020'de ordunun, aralarında 2 çocuğun da olduğu 15 çiftlik işçisini alıkoyduğu kaydedildi.
Rapora göre, söz konusu kişilerden 12 yaşındaki çocuk, ordunun Budist Arakan Ordusu örgütüne yönelik operasyonları yaptığı bölgeden kaçarak, bir grup Arakanlı Müslümanın canlı kalkan olarak olarak kullanıldığını söyledi.
ÇOCUKLARA MAYINLARI TEMİZLETTİLER
Myanmar Ordusunun çatışma bölgesinde alıkoyduğu bir çocuğun ifadeleri ise tüyleri diken diken etti. Çocuk: ""Biz inekleri güderken, aniden bir grup Myanmar askeri geldi ve bizi götürdü. Bir grup Rohingyalının tutulduğu ormanlık alana yönlendirildik. Daha sonra askerler bizi bayıra doğru ilerleterek cephe hattına koydu ve kendileri de arkamıza geçti. Bize dalların ve bitki yığınlarının altına gizlenen mayınları temizlettiler. Daha sonra aniden silahlar ateşlendi, askerler bizi cephede canlı kalkan olarak durmaya zorladığı için burada 2'si çocuk 5 Rohingya öldü."" ifadelerini kullandı.
Arakanlı Müslümanlara uygulanan etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler, Müslümanlara saldırmış ve çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.