Resmi Gazetede yayımlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile emlakçılık sektöründe yeni döneme girildi.
Yeni yönetmelikte gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların taşınmaz ticareti faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları, taşınmaz ticaretine ilişkin ilke, kural ve yükümlülükleri, bakanlık, yetkili idare ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların taşımaz ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarını kapsadığı ifade edildi.
Yeni yönetmeliğe göre; yetki belgesi verilecek işletmelerin meslek odasına kayıtlı olması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması, meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetinin bulunması, sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin "Seviye 5" mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, sorumlu emlak danışmanlarının; on sekiz yaşını doldurmuş olması ve en az lise mezunu olması gerekiyor.
Şanlıurfalı emlakçılar, "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
"Yetki belgesi emlakçılığa yeni bir yüz getirecektir"
Geç de olsa yürürlüğe giren "Emlakçılık Yönetmeliği"ni olumlu bulduğunu belirten Emlakçı Sıddık Çeliş, "Çok geç kalınmış bir yönetmelik…Yetki belgesinin çok öncelerinden çıkarılması lazımdı. Süleymaniye’ye gidin adım başı emlakçı var. Denetim, emlakçılar odası belgesi ve yetki belgesi yok. Bu kadar mücadele veriyoruz. Yetki belgesi, kurs bitirme belgeleri çıkarmışız. Yetki ve kurs bitirme belgeleri yok, emlakçılığı öldürdüler. Yetki belgesi emlakçılığa yeni bir yüz getirecektir. Bu yönetmelik bizim için çok çok iyi oldu. Bu saatten sonra da emlakçılar odasına çok büyük görev düşüyor. Oda başkanlığı, maliye ve emniyetle birlikte bütün emlakçıları denetlemeye çıkmaları gerekir. Merdiven altı emlakçı çoktur, bir an önce bunların temizlenmesi gerekiyor. Geç de olsa çıkan yönetmeliği çok beğeniyorum, yerinde bir yasadır. Merdiven altı emlakçılığı bitirecek bir yasadır. Bundan sonra yapılacak tek bir şey var; bol bol emlakçılar odasının denetim yapması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden memnunuz"
Yeni Emlakçılık Yönetmeliği'nin ardından denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulayan Emlakçı Mehmet Deniz, "Piyasada daire fiyatları bayağı yüksektir. Müşterilerin geneli fiyatlardan şikâyetçidir. Bu da son zamanda düşürülen kredilerden dolayıdır. Aslında çok fazla bir şey değişmedi, yine müşterinin cebine yansıdı. Piyasada yine durgunluk oldu. Yetki taşıma belgesi almayan arkadaşlarımızın almasını tavsiye ediyoruz. En azından piyasadaki merdiven altı emlakçılar belli olur. Bu işi mesleki olarak yapacak kişiler yapsın. Meslek olarak yaptığı için de hem kendisine kazancı olur hem de müşteriye daha iyi hizmet sunar. Yönetmeliğin normalde geçen yıl yürürlüğe girmesi lazımdı ama bir sene ertelendi. Sonuçta geç olsa da yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden memnunuz. İnşallah Şanlıurfa içerisinde sıkı bir denetim olur. Denetimlerde yetki belgesi olmayan kişilerin işyerlerinin kapatılması veya idari para cezası almasını isteriz çünkü vergi ödüyoruz, evraklarımızın hepsi tamamdır. Meslektaşlarımızın da aynı şekilde olmalarını isteriz." şeklinde konuştu.
"Kaçak çalışan ya da ayakçı dediğimiz kesimler için denetimlerin sıklaştırılması gerekir"
Emlakçılığı 25 yıldır yüzünün akıyla yaptığını vurgulayan Emlakçı Adil Deveci, "Bu sektörde profesyonelce çalışmayan, vergi levhası olmayan, vergi kaçırarak korsan çalışanlar var. Kaçak çalışan ya da ayakçı dediğimiz kesimler için denetimlerin sıklaştırılması gerekir. Yeni çıkan yönetmelikte taşınmaz ticaret yetki belgesinin herkesin almasını tavsiye ederim; çünkü Ankara’daki genel başkanımızın bu işle ilgili bakanlıkla görüşmeleri neticesinde ‘Seviye 5’ dedikleri, mesleki yeterlilik belgesinin alınması şarttır. Belgeyi almayanlar lise mezunu olmadıkları takdirde bu işi yapamayacaklardır. Bu işi ciddi yapanların hakkını yememek için belgelerin alınıp prosedüre uygun bir şekilde emlak ofisini açabilirler. Bu saatten sonra belgesi olmayanlar Allah’ın izniyle işyeri açamayacaktır. Bu işi denetlemek de maliye, belediye ve oda yetkililerine düşer. Denetimler yapılırsa sonuca varılır. Denetleme olmasa halk mağdur olur. Mağdur olanlar bizi arıyor, biz de odaya yönlendiriyoruz. Bu belgeler alınıp prosedür uygulanırsa güzel olur." şeklinde konuştu.
"Lise diploması olmayan ama yıllarca emlakçılık yapanlar var"
Yeni çıkan emlak yönetmeliğinin uygulandığı takdirde olumlu olacağını belirten Emlakçı Abdullah Cennetkuşu, "Tabi dört dörtlük uygulanırsa güzel bir yönetmeliktir. En azından bakkal, manav, tüpçü gibi kayıt dışı emlakçılar ortadan kalkar. Yeni yönetmeliğin çıkmasında eski emlakçılara biraz tolerans tanınmalıdır. Ortaokul okuduktan sonra okulu terk ettim. 30 senelik bir emlakçıyım. Lise diplomam yok ama emlakçılar derneğine kaydım ve belgelerim var. Yönetmelikte diyorlar ki lise diploması şarttır. Bu duruma bir tolerans tanımaları lazımdır. Uygulamayı biraz düzeltmemeleri lazımdır. Yeni yönetmeliğe göre bütün emlakçılara aynı sistemi uygulamaları lazımdır. Bir genelge çıkarmaları lazım ki işyerlerimize asalım. Yetkililerin verdiği genelge budur, bu şartlar altında herkes uygulayacak. Çok eski 25-30 senelik emlakçıların dernekte kayıtları var ama lise diploması şartı var. Adam 50-60 yaşına gelmiş, lise diplomasını nereden alacak? O yaştaki kişiye kimse lise diploması vermez. Bu sefer lise diplomaları başka yerlerden teyit edilmeye çalışılır." dedi. (İLKHA)