Merhum Necmettin Erbakan`ın 54. Hükümet`in başbakanı olduğu dönemde Türkiye`nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya`nın katılımıyla 22 Ekim 1996`da İstanbul`da "Kalkınma İşbirliği Konferansı" düzenlenerek kalkınmakta olan 8 ülkeyi ifade eden D-8`in ilk adımı atıldı.

Bu konferansın ardından hazırlık çalışmaları mahiyetinde kurulan üç Komisyon ve iki Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının ardından 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul Çırağan Sarayı`nda yapılan Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile D-8 resmen kuruldu.

D-8 ülkelerinin toplam nüfusu 900 milyonu buluyor. Başka bir ifadeyle dünya nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturuyor.

D-8 BAYRAĞINDA YER ALAN ALTI YILDIZ

D-8`lerin bayrağında yer alan 6 tane yıldız D-8`lerin temel ilkelerini sembolize ediyor. Bayrağında 6 temel ilkeyi sembolize eden altı yıldızın anlamları

- Savaş değil, barış!
- Çatışma değil, diyalog!
- Çifte standart değil, adalet!
- Üstünlük taslamak değil, eşitlik!
- Sömürü değil, işbirliği!
- Baskı ve tahakküm değil, insan hakları hürriyet ve demokrasi şeklinde ifade ediliyor.

D-8 ORGANLARI

D-8 ülkelerinin yapısı Zirve, Konsey, Komisyon ve Genel Sekreterlik başlıklarını ihtiva eder.

Zirve, D-8 Devlet/hükümet başkanlarının iki yılda bir gerçekleştirdikleri toplantılar olup, D-8`in en üst düzey karar alma organıdır.

Konsey: Üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantılarıdır.

Komisyon: Üye ülkelerin kıdemli uzmanlarından oluşan ve eşgüdüm çalışmalarını yürüten kurul toplantılarıdır.

Genel Sekreterlik: D-8 Grubunun çalışmalarına sekretarya hizmetleri sunan ve üye ülkeler arasındaki iletişimi sağlayan İcra Direktörlüğünü Türkiye tarafından atanan bir büyükelçi, İstanbul`da bulunan merkezinden yürütüyor.. 2006 Bali Zirvesinden sonra İcra Diretörlüğünün statüsü Genel Sekreterliğe çevrilerek dönem başkanı Endonezya tarafından atama yapıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA GÖRE D-8’İN ÖNEMİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde D-8 ülkeleri için açılan başlıkta birliğin önemi şu ifadelerle aktarılıyor: ‘Ülkemiz açısından D – 8, dünyada meydana gelen liberal değişimler ve küreselleşme eğilimlerine paralel olarak, Türkiye’nin dünya ile entegrasyonuna katkıda bulunabilecek, ayrıca Avrupa Birliği ile bütünleşmesini öngören temel tercih ve politikalarına alternatif oluşturmayan, ancak kendi coğrafi konumunun meydana getirdiği olanaklardan da yararlanmayı hedefleyen bir oluşumdur.

Bunların yanı sıra, yeni uluslar arası düzende işbirliği için uygun ortamı hazırlayan çoğulcu demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve serbest piyasa ekonomisi gibi ortak değerlerin ortaya çıkması da Türkiye’nin böyle bir oluşumu gerçekleştirmesinde etkin bir rol oynamıştır.’

Dünya Bülteni