TEKNOLOJİ SERVİSİ
Prof. Dr. Swee Ching Tan ve öğrencileri “gölge etkili enerji üreteci” adını verdikleri cihazı üretirken güneş gözelerinde yaygın olarak kullanılan silisyum elementinin üzerini çok ince bir altın katmanıyla kaplamışlar. Silisyumun üzerine düşen güneş ışığı, elektronların uyarılmasına ve altın katmanına geçmesine sebep oluyor. Eğer cihazın bir kısmı güneş ışığı altında bir kısmı gölgede kalıyorsa, iki bölge arasında bir potansiyel farkı oluşuyor. Böylece güneş ışığı alan kısımdaki elektronlar gölgede kalan kısma doğru akmaya başlıyor. Cihaz harici bir devreye bağlanarak, elde edilen akımdan yararlanılabiliyor.
Qian Zhang ve ark., Energy & Environmental Science
Araştırmacılar, sekiz üreteç kullanarak bir elektronik saati çalıştırmayı başarmışlar. Ayrıca bu cihazdan sensör olarak da faydalanılabiliyor. Örneğin yakınından geçen hareketli bir nesne üreteci gölgelediğinde bir akım ortaya çıkıyor. Böylece nesnenin varlığı algılanıyor.
Qian Zhang ve ark., Energy & Environmental Science
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Qian Zhang ve arkadaşlarının Energy & Environmental Science’ta yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.
Kaynak, BilimGenç