DOĞRUHABER

Dünyadaki kaynakların azalmasıyla birlikte tarım ve gıda konusu daha da önem kazanıyor. Bununla birlikte endüstri devleri bu alana yoğunlaşarak, helal ve temiz gıdaya ulaşmak isteyenleri kâr ve mal biriktirme hırslarına feda ediyor. Kamuoyunda tepkiyle karşılanan ve ağır yaptırımların olduğu ‘gıda yasası’ yeniden Meclis’in gündeminde. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkan Yardımcısı Mesut Sevgili, gelen tepkiler üzerine yasanın bazı maddelerinde değişikliğe gideceğini belirtti. Sevgili, “Kısa bir süre önce Tarım Bakanlığı biri de beslenme olan 4 başlıkta Bill Gates Vakfı ile protokol imzalıyor. Ardından da bu kanun teklifi geliyor” ifadelerini kullandı.

PEKİ, BU TEKLİFTE NE VAR?

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkan Yardımcısı Mesut Sevgili, “Öncelikle belirtelim ki, Kanun Teklifi Anayasanın 26. Maddesi başta olmak üzere 6 maddesine aykırı. Anayasa kişilerin düşüncelerini özgürce açıklamalarına imkân tanır. Yani bu kanun teklifi düşünce hürriyetini yok ediyor. Teklife göre beslenme ve gıda gibi konularda reklamlarda istediğinizi yapabileceksiniz, ama gazete, tv, radyo ve sosyal medya organlarında görüşlerinizi açıklayamayacaksınız. Açıklarsanız fikrin sahibine Tarım Bakanlığı’nda kurulacak olan Bilim Kurulu 20 ila 50 bin TL arasında bir ceza kesecek. Görüşlerin de bilimsel olması gerekiyormuş. Bilim geçmişte tereyağı ve yumurta zararlı diyordu, sigara içmeyi tavsiye ediyordu. Şimdi tersini yapıyor. Mesela bu kanun daha önce çıksaydı yani tereyağı zararlı denildiği zamanda çıksaydı biz de “tereyağı yiyin” deseydik bilimsel olmadığı için ceza alacaktık.” dedi.

“ENDÜSTRİNİN FAYDALI DEDİKLERİNE ZARARLI DESEK CEZA ALACAĞIZ”

“Biz Müslümanız ve bizim nasıl beslenmemiz gerektiği, neyin faydalı ve zararlı olduğunu sadece İslam söyleyebilir.” diyen Sevgili, şöyle devam etti: “İslam kaideleri ebedi, bilimin ki konjonktüreldir. Bir Müslüman olarak biz hangisine uyup, hangisini anlatacağız? İslam’ınkini tercih edersek ceza alacağız. İbn-i Sina’yı anlatsak ceza alacağız? Endüstrinin faydalı dediklerine zararlı desek ceza alacağız. Siz olsaydınız hangisini tercih ederdiniz? Biz de sizin yapacağınız gibi endüstriyi değil İslam’ı tercih ediyoruz.”

“BİLL GATES VAKFI İLE ANLAŞILDI” İDDİASI

Küresel şirketlerin bu yasayı istediğini belirten Sevgili, önemli bir iddiayı ortaya koyarak sözlerine şöyle devam etti: “Kısa bir süre önce Tarım Bakanlığı biri de beslenme olan 4 başlıkta Bill Gates Vakfı ile protokol imzalıyor. Ardından da bu kanun teklifi geliyor. Sizce de bir bağlantı yok mu? Bill Gates kimdir ki, kadim bir milletin beslenmesini düzenleyecek. Bu Müslüman milletin başkasından öğrenecek hiçbir şeyi yok.”

 

“BAZI MADDELERİN REVİZE EDİLECEĞİ BİLGİSİNİ ALDIK”

“Bu kanunun amacı gıda ve beslenme konularından şuurlanan milletin endüstriye tepkisini azaltmak için hazırlanmıştır.” diyen Sevgili, “Talebin sahibi endüstri, Bill Gates Vakfı ve veya bürokrasi önemli değil. Önemli olan bizim hürriyetimizin engellenmesi. Bunu da biz istediğimiz yaparız ama siz eleştiremezsiniz. Eleştirirseniz de cezalandırırız şeklinde bir yöntemle yapılmasıdır. Ama önemli bir gelişmeden söz etmek istiyorum. Sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine bazı maddelerin revize edileceği bilgisini aldık. Daha önce de tepkiler üzerine bir süre ertelenmişti.” ifadelerini kullandı.