Şirketten yapılan açıklamada, dünyada yarım milyondan fazla çocuğun Covid-19’a yakalandığı ve semptom göstermeseler bile virüsü çevrelerine bulaştırdığı aktarıldı. Bununla birlikte, coronavirüsün bazı çocuklarda ölüme neden olabileceği ve pandemiyi kontrol altına almak için aşılanmanın kritik olduğu ifade edildi.

ABD’li ilaç devi Pfizer, Alman BionTech ile geliştirdiği coronavirüs aşısını 12 yaş ve üstü çocuklarda test etmeye başlamayı planladığını ve ebeveynlerin çocuklarını kaydettirmeye ilgi duyduklarını açıkladı. Böylece, ABD’deki çocukları da içeren ilk coronavirüs aşı denemesi gerçekleşecek.

Aşı Araştırma Merkezi direktörü Dr. Robert Frenck, Cincinnati Çocuk Hastanesi’ndeki bir ekibin bu hafta 16 ve 17 yaşlarındaki gençleri aşılamaya başlayacağını ve daha sonra 12 ile 15 yaş arasındaki çocukların klinik deneylere dahil olacağını söyledi.
 Şirket, internet  sitesinde ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) 12 yaşındaki çocukları denemeye kaydettirmek için onay aldığını doğruladı.

Dünya genelinde yarım milyondan fazla çocuğa Covid-19 teşhisi konulduğunu belirten Frenck, "Ergenler ve çocuklarda kullanılabilecek etkin bir aşının yeni tip coronavirüs pandemisini kontrol altına almak için kritik olduğunu düşünüyoruz. Hatırlanması gereken önemli şeylerden biri, Covid-19’a enfekte olan çocuklar için ölüm oranının yaşlı yetişkinlere göre daha düşük olmasına rağmen sıfır olmamasıdır. Çocuklarda var olmayan bir enfeksiyon değil. Çocuklar bu nedenle ciddi bir hastalık geliştirebilir ya da ölebilir” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, “Çocuklar semptom göstermeseler bile virüsü ebeveynlerine, sağlık çalışanlarına  ve savunmasız durumdaki diğer insanlara virüsü yayabilirler” diyen Frenck, çocukların, multisistem enflamatuar sendrom veya MIS-C adı verilen nadir görülen ciddi bir yan etki geliştirebileceği konusunda uyardı.

Frenck ayrıca, resmi verilerin gösterdiğinden daha fazla çocuğun coronavirüs ile enfekte olduğunu söyleyerek, "Sanırım, yeterince hastalanmadıkları için enfekte olan çocukların sayısını tespit edemiyoruz. İnsanlar genel olarak hafif bir öksürüğe ve burun akıntısına sahip olan çocuklarını doktora götürmüyor” dedi.

Diğer taraftan FDA, coronavirüs aşısı geliştiren şirketlerden, yaşlılar, biyahlar, Hispanikler ve yerli Amerikalılar gibi farklı gruplar da test yapmasını istedi. Bu kapsamda, ABD'deki son aşama klinik deneylerine devam eden dört şirketten biri olan Pfizer, testlere farklı etnik grupları da içeren 38 bine  yakın gönüllüyü kaydettiğini açıkladı. 31’den fazla kişinin ise ikinci doz aşıyı aldığını belirtti.

Frenck, 90'dan fazla çocuk ve gencin ise deneylere katılmak için gönüllü olduğunu aktardı.

Pfizer, iki dozluk coronavirüs aşısını Almanya  BioNtech firmasıyla birlikte geliştirdi. Aşı coronavirüse karşı bağışıklık sağlamak için virüsün  genetik materyalini kullanıyor.

Şirket internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre,  düzenleme onayı veya yetkisi alınırsa, 2020 sonuna kadar 100 milyon doz ve 2021 sonuna potansiyel olarak 1,3 milyar doz aşı üretilmesi bekleniyor.

(NTV)