“Barış Pınarı Harekatı” sırasında PKK/PYD/YPG tarafından Mardin’in Nusaybin ilçesine atılan havan ve roketler sonucu 12 vatandaş, Kızıltepe ilçesinde ise 2 vatandaş hayatını kaybettiği saldırının üzerinden bir yıl geçti.

Mardin’in sınır hattındaki ilçelerde yaşananlar, hafızlardan kolay kolay silinmeyecek gibi görünüyor. Peki, geçen yıl neler yaşandı. İşte süreç ve yaşananlar…

 

"Amacımız Fırat'ın doğusunu da barış pınarlarıyla sulamaktır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sınırında PKK/YPG tarafından kontrol edilen bölgelere operasyon düzenlemek istediği sinyalini vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyu AK Parti'nin 5 Ekim 2019’daki 29'uncu istişare toplantısında bir kere daha gündeme getirerek, "Amacımız Fırat'ın doğusun da barış pınarlarıyla sulamaktır. Bu bölgede 2 milyon kişiyi iskân etmeyi planlıyoruz." demiş ve şunları söylemişti: "Ülkemizi terör örgütünden uzak tutmak için sürekli yüzümüze gülenlere diyoruz ki artık söz bitti. Hazırlıklarımızı yaptık, harekat planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma ihtimali belki bugün belki yarın denecek kadar yakındır." demişti.

"Harekat 9 Ekim’de ‘Barış Pınarı’ adıyla başladı"

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra TSK, 9 Ekim 2019’da Çarşamba günü savaş uçakları ve havan toplarıyla Suriye'nin kuzeyini bombalamaya başladı.

Harekâtın ismi, Erdoğan'ın cumartesi günü kullandığı "Barış pınarlarıyla sulamak" ifadesinin ardından sosyal medyada konuşulduğu üzere "Barış Pınarı" olarak belirlendi.

YPG'nin kontrol ettiği sınırın uzunluğu 400 kilometreden fazla

TSK ve Milli Suriye Ordu'nun sınırdan ilk geçiş yaptığı bölgeler ise Resulayn ve Tel Abyad'ın etrafındaki köyler olmuştu. YPG'nin Türkiye sınırında kontrol ettiği sınırın uzunluğu 400 kilometreden fazla.

Sınırdan 30 kilometre içeri uzanan bir alanda kurulacak güvenli bölge ile hem Türkiye'ye havan topu atışlarının sonlanacağı hem de Türkiye'de bulunan milyonlarca Suriyeli sığınmacının bu bölgede inşa edilecek konutlara yerleşeceği savunuluyordu.

Harekât kapsamında, Şanlıurfa'nın sınır ilçesi Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn ve Akçakale’nin karşısındaki Tel Abyad’ta askeri operasyon başlatılmış, ancak ABD ile varılan anlaşma gereği 5 günlük bir ara verilmişti.

Qamışlo’da askeri operasyon henüz olmadı

Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısındaki Kamışlı’da ve Kızıltepe’nin karşısında Derbesiye’de Türkiye’nin şu ana kadar herhangi askeri operasyon olmadı.

Operasyon olmamasına rağmen, PKK/YPG’nin bu bölgelerden Mardin’in sınır ilçesi ve köylerine attığı havan topları nedeniyle ölümler, yaralanmalar ve maddi kayıplar oldu.

Buralardan Kürtlerin yaşadığı bu bölgelere ve özellikle sivilleri hedef alarak yaptığı saldırılar, maskelerini bir kez daha düşürmüştü.

Mardin’de 14 sivil katledildi

PKK/YPG’liler, 11 Ekim’de sivilleri hedef alan saldırılarında Nusaybin’de 12, 15 Ekim’de Kızıltepe’de 2 olmak üzere 14 sivili düzenlediği havan saldırılarda katletti, 80’e yakın sivili yaraladı.

Nusaybin ve Kızıltepe, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı sınır iller. Buralarda HDP’ye yüzde 80 destek çıkmasına rağmen, PKK’nin sivilleri hedef alması, aslında gizledikleri maskelerini bir kez daha düşürmüş oldu.   

Eğitime ara verildi, halk evlerinin bodrum katına sığındı

Bu saldırılardan sonra halk tedirgin olmaya başlamış ve Mardin Valiliğinin aldığı kararla eğitime ara verilmişti. Aynı akşam Nusaybin Kaymakamlığı, can güvenliği açısından evlerin bodrum katlarına sığınmalarını istemişti.

Önce gazeteciler ardından siviller hedef alındı

Aslında harekatın 3’üncü günü Nusaybin şehir merkezi sakin bir güne başlamıştı. Ancak tedirginlik hakimdi. İkindi namazıyla beraber tekrar kent merkezinde silah ve top atışları yankılandı.

Önce gazetecilerin kaldığı ve çekim yaptığı otele hedef alındı. Saldırıda aralarında İLKHA muhabirinin de bulunduğu 3 gazeteci etrafa saçılan camlardan hafif şekilde yaralandı. Ardından da ilçenin çarşı merkezinde bulunan Yeni Turan Mahallesi Hamam Sokaktaki bir eve top mermileri isabet etti. Bu saldırıda ise 8 sivil hayatını kaybetmiş, 35 sivil de yaralanmıştı.

Sınır hattındaki ilçeler hayalet şehre döndü

Akşam karanlığının çökmesi ile birlikte Nusaybin sokakları boşalarak adeta hayalet şehre dönmüştü. Rastgele atılan havan topu, roketatar ve mühimmatlar nedeniyle halk, en yakın akrabalarının yanına gitmek zorunda kalmıştı. İlçe merkezini terk eden vatandaşların ardından şehir adeta hayalet şehre dönüştü.  

Harekata ara verildi, tekrar başlayabilir  

Harekatın 9’uncu gününde Türkiye ile ABD arasından anlaşma sağlanmış ve harekata ara verilmişti. Harekata ara verilmesinin ardından sınır hattındaki ilçelerinde hayat normale dönmeye başlamıştı.

Uzmanlar, Suriye konusunda anlaşma sağlamaması durumunda harekatın tekrar başlayabileceği görüşünü savunuyor.  (İLKHA)