BİTLİS -Ahlat ilçesinde 25 yıldan bu yana baba mesleği olan baston imalat ve pazarlamacılığını yapan Refa Gökbulak tarihi Osmanlı ve Selçuklu minyatürünü bastonlara nasıl yansıttığını İlke Haber Ajansına anlattı. Gökbulak, \"Bastonlarımızın en birinci özeliği ceviz ağacı, manda, sığır ve koçboynuzundan yapmış olmamızdır\" dedi.
Gökbulak sözlerine şöyle devam etti, \"Bastonlarımızın kafa modellerinde eski klasik modelli bastonlarımızın yanında hayvan figürlü modellerimizde bulunmaktadır. Kobra motifi, tebaş dediğimiz yirminin üzerinde kafa çeşitli motifli baston çeşitlerimiz mevcut. Gövde çeşitleri ise baklava motifli çeşitlerimizin yanı sıra eskiden beri yaptığımız kilim modelleri ve Selçukların sık olarak kullandığı Lale motifi ve Bitlis ve ilçelerindeki tarihi eserlerin üzerinde bulunan motifleri bastonlarımıza işliyoruz. Bu şelikde hem bastonlarımızı güzelleştiriyor, hem de tarihi dokularımızın yeniden topluma kazandırmak ve bu tarihin dokularını kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Gövdesinde bulunan kilim, baklava, lale ve benzeri motifler ile kafa kısmında bulunan yılan, kobra ve kartal başlı motifler tarihimizde sıkça kullanılan motiflerdir. Biz de bunları bastonlarımız da yaşatıyoruz.\"
Bastonlar 5 asırlık ceviz ağacından yapılıyor
Ceviz ağacından yaptıkları bastonlarının yanında birde 5 asırlık ceviz ağacında yaptıkları bastonların bulunduğunu belirten Gökbulak, \"5 asırlık ceviz ağacından yapılan bastonlar dolayı Kültür Bakanlığından ödül aldık. Manda, koç ve sığır boynuzunda yapmış olduğumuz bastonlarda hiçbir madde kullanılmamaktadır. Tamamen bu boynuzlardan yapılmaktadır\" dedi.
Son iki yılda gerek Osmanlı gerekse de Selçuklu minyatürünü kullanarak yaptıkları bastonların hem yurt içinde hem de yurt dışında rağbet gördüğüne ifade eden Gökbulak, \"Ortadoğu`da bulunan tüm devlet adamlarına bu yaptığımız bastonlardan gitti. Bunun yanı sıra Kafkaslara gönderdik, internet üzerinde Avrupa ülkelerinde gelen talep üzerinde göndermekteyiz. Buradaki devlet adamları sipariş verip dünyanın çeşitli yerlerindeki dostlarını hediye olarak göndermektedirler. Bastonlarımızın fiyatları 20 TL`den başlayıp 6 bin TL`ye kadar çıkmaktadır\" dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)
Tarihin bastona Yansıması
Bitlis`in Ahlat ilçesinde 25 yıldır baston imalat ve pazarlamacılığını yapan Refa Gökbulak, Osmanlı ve Selçuklu minyatürünü bastonlara nasıl yansıttığını anlattı.
12.02.2013 20:28:03 / Güncel