HABER MERKEZİ
Son dönemlerde sahte alkolden ölümlerin artmasıyla alkolün öldürücülüğü bir kez daha gündeme geldi. Sahte içkinin zararları, öldürücü etkisi ve daha birçok zararlarıyla ilgili uzmanlar her türlü uyarıda bulunurken alkolün gerçeğinin neler yaptığıyla neredeyse kimse ilgilenmiyor. Kamuoyu soruyor; ‘içkinin sahtesi öldürüyor da gerçeği öldürmüyor mu?’ Evet, içkinin sahtesi de orijinali de öldürüyor. Hatta gerçeği, daha fazla öldürüyor. Sahtesinden beş on kişi ölüyorsa, gerçeğinden birlerce, on binlercesi ölüyor, öldürüyor ve öldürmeye sebep oluyor.
KIRIKKALE’DE 7 KİŞİ ÖLDÜ
Kırıkkale'de sahte alkol alarak zehirlendiği iddia edilen 7 kişi ambulansla Yüksek İhtisas ve Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastaneye kaldırılan 7 kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 1 kişinin ise durumunun kritik olduğu belirtildi.
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Kırıkkale Valiliğinden yapılan açıklamada, "İlimiz Yüksek İhtisas Hastanesi'ne alkol zehirlenmesi şüphesiyle 07-08 EKİM 2020 tarihlerinde toplam (8) vatandaşımız intikal etmiş olup bu şahıslardan (7) vatandaşımız vefat etmiş, (1) vatandaşımızın tedavisi ise halen devam etmektedir. Konu ile ilgili olarak yapılan ilk araştırmada, şahısların aynı marketten temin ettikleri dezenfektan olarak kullanılan etil alkol bazlı yüzey temizleyici sıvılara içki aromaları karıştırmak suretiyle kendi yaptıkları karışımı içmeleri neticesinde zehirlenmiş oldukları anlaşılmıştır. Söz konusu olaya ilişkin olarak (3) şüpheli şahıs 09/10/2020 günü yakalanarak gözaltına alınmış ve haklarında adli ve idari işlem başlatılmış olup işlemleri halen devam etmektedir." denildi.
İZMİR’DE 4 KİŞİ ÖLDÜ
İzmir'in Karabağlar, Konak, Bayraklı, Bornova ve Gaziemir ilçesinde, geçtiğimiz gün iddiaya göre sahte içki içtikten sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 18 kişiden 1'i hayatını kaybetmişti. Öte yandan, hastanede tedavi gören 2 kişi taburcu olurken, 4 kişinin daha kaçak alkol içtikten sonra fenalaştığı ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Sahte içki içtiği iddiası ile hastaneye kaldırılan 3 kişi daha öldü. Ölenlerin Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Mustafa Maya ve Aydın Göksoy, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise Adem Güneş (64) olduğu öğrenildi. Hasan Çetinesen ise önceki akşam saatlerinde tedavi gördüğü hastanede ölmüştü. Sahte içki içtikleri gerekçesiyle hastaneye kaldırılan kişilerin tedavisi sürerken, ölü sayısı 4'e yükseldi.
MART AYINDA İSTANBUL’DA 30 KİŞİ ÖLDÜ
Mart ayının başında İstanbul'da Koronavirüs salgınından korunmak için "İspirt" adı verilen saf alkolü veya sahte alkolü içen Türkmenistan uyruklu Shakır Rozybayev (35) öldü. Beylikdüzü'nde yaşanan olayda ölen kişinin saf alkol kullanan kardeşi de yoğun bakıma kaldırıldı. Zakır Rozybayev'in hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi. Son ölümle birlikte Mart ayında bir haftada sahte içki tükettikleri için ölenlerin sayısı 30’a yükseldi. 35 kişinin ise farklı hastanelerin yoğun bakımlarında tedavi gördükleri ifade edildi.
2019 VERİLERİ; HER YIL 3,3 MİLYON KİŞİ ALKOLDEN ÖLÜYOR
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin Pençe’nin 2019 yılında açıkladığı veriler, alkolün sahtesinin de gerçeğinin de öldürücü olduğunu ortaya koyuyor. Pençe, alkol ve madde bağımlılığının zararlarına işaret ederek "Dünya çapında her yıl 3,3 milyon kişi zararlı alkol kullanımından ölmekte ve alkole bağlı ölümler bütün ölümlerin yüzde 5,9'unu oluşturmaktadır" dedi. Alkol ve madde bağımlılığının, sadece bireyi değil, aynı zamanda bireyin ailesini, çevresini, iş yaşamını ve toplumu olumsuz etkileyen, koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla ele alınması gerektiğini anlatan Pençe, şunları kaydetti: "2016 yılı dünya uyuşturucu raporuna göre, dünyada 2014 yılında 247 milyon kişinin madde kullandığı, 29 milyon kişinin de madde kullanım bozukluğuna bağlı sorun yaşadığı tahmin edilmektedir. Dünya çapında her yıl 3,3 milyon kişi zararlı alkol kullanımından ölmekte ve alkole bağlı ölümler bütün ölümlerin yüzde 5,9'unu oluşturmaktadır. Alkolün zararlı kullanımı toplam hastalık yükünün yüzde 5,1'ini oluşturuyor. Bu durum toplumlara sosyal ve ekonomik yük oluşturmaktadır. Madde kullanımına bağlı ölümler de genç nüfus için önde gelen ölüm nedenleri arasındadır. Ülkemizde sadece 2016 yılında 825 kişi maddeyle ilişkili olarak hayatını kaybetmiştir."