Diyarbakır'ın en büyük ilçesi olan Bağlar; geniş cadde ve sokakların, yeşil ve dinlenme alanlarının yer aldığı modern yaşam alanları ile Bağcılar, 260 bin nüfusuyla çarpık kentleşmenin hâkim olduğu eski Bağlar bölgesinden oluşuyor.
Mühendislik hizmeti almayan yapılardan oluştuğu için birçok hizmetten yoksun kalan eski Bağlar, yıllardır kentsel dönüşümün hayata geçirilmesini bekliyor.
Bölgenin modernize edilmesine ilişkin Bağlar Belediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm raporu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak resmiyet kazandı.
Kentsel dönüşüm kapsamına alınan bölge ile ilgili Bağlar Belediyesi tarafından hazırlanan yapı kontrol raporunda, yapıların yüzde 85'i ya ruhsatsız ya da mühendislik hizmetini almadığı ortaya çıktı.
Bu kapsamda kentsel dönüşümde ilk etabın uygulanacağı Kaynartepe Mahallesi'nde 7 bin nüfuslu alan ve bin 354 yapı proje kapsamına alındı.
İlk etap 7 bin nüfuslu alanda uygulanacak
Kentsel dönüşümün ilk etabı 7 bin insanın yaşadığı Kaynartepe Mahallesi'nde başlayacak. Bu kapsamda bin 354 yapı yıkılarak yerlerine yenileri inşa edilecek.
Göreve geldikten sonra en önemli gündem maddesi olarak belirlediği kentsel dönüşüm ile ilgili projenin; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından değerlendirmede bulunan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, eski Bağlar bölgesinde modern ve gelişmiş bir şehir oluşturulacağını söyledi.
"Onaylanan projemizle beraber eski Bağlar ihya olacak"
Belediye olarak bu bölgeyi çok önemsediklerini belirten Beyoğlu, "Göreve geldikten sonra kentsel dönüşüm için büyük mücadele verdik. Hemen her gün bu mahallelerdeyiz, vatandaşlarımızın arasındayız. Ne var ki bölgenin fiziki yapısı çarpık olduğu için istediğimiz hizmetleri kazandırmakta zorlanıyoruz. Onaylanan projemizle beraber burası ihya edilecek. Çarpık yapılar yıkılarak yerine yolları, parkları, kültürel ve spor alanlarıyla, çocukların oyun yerleriyle modern bir Bağlar gelecek. Tabii bu kolay olmayacak." dedi.
Beyoğlu, "Belki 5, belki de 10 yılda bitecek. Ama sonunda Bağlar hak ettiği güzelliğe kavuşacak. 250 bin insanın yaşadığı eski Bağlar'da çocuklar için park alanı yoktu. Kentsel dönüşümle modern bir şehir kurulacak ve halkımız da hak ettiği değeri alacak." dedi.
Kullanılamaz hale gelen yapılar suç yuvası oldu
Bağlar Belediyesinin çalışmalarıyla 318 harabe yapı tespit edilirken 2019 yılında 24, 2020 yılında da 103 olmak üzere 130'unun yıkımı gerçekleştirildi.
Madde bağımlılığı olmak üzere zararlı alışkanlıkların meskeni haline gelen yapıların önemli bir bölümü temizlendi. Ancak birçok mahallede konuyla ilgili olarak vatandaşlardan gelen şikayetler devam ediyor.
Bağlar Belediyesi Yapı Kontrol ve Kaçak Yapı Denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlerde 2019 yılında 130, 2020 yılında da 116 olmak 246 yapı denetlendi. 2019 yılında 81, 2020 yılında 30 olmak üzere 111 kaçak yapı tespit edilerek işlem uygulandı.
Bölgenin fiziki yapısından dolayı hizmet alamadıklarını dile getiren vatandaşlar, bu nedenle kentsel dönüşüm kararını memnuniyetle karşıladı.
Burada yıllardır çile çektiklerini belirten bölge halkı, "Çocuklarımız ve ailelerimiz risk altında. Hastamız olsa ambulans, yangın çıksa itfaiye gelemiyor. Çeşitli suçlara bulaşan çocuk ve gençler bizim çocuklarımıza da kötü örnek oluyorlar. Biz de iyi şartlarda yaşamak istiyoruz. İnşallah bir an önce kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanır." ifadelerini kullandılar. (İLKHA)