Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da düzenlenen törenle varılan anlaşma, geçiş hükümeti temsilcileri ve isyancılar arasında imzalandı.
Törene bölge ve Arap dünyasından liderler, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler’den (BM) temsilciler katıldı.
Çad, Katar, Mısır, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in garantörleri de anlaşmaya imzalarını attı. Anlaşmayı Sudan hükümeti adına Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) imzaladı.
Anlaşma kapsamında Sudan hükümeti ile ülkenin batısı ve güneyinde Devrimci Cephe bünyesindeki 9 silahlı örgüt arasındaki çatışmalar son bulacak.
Anlaşma, isyancıları güvenlik güçlerine entegre etme, siyasi olarak temsil edilme ve ekonomik ve toprak haklarına sahip olma şartlarını ortaya koyuyor. Anlaşmayla sağlanacak yeni bir fon, yoksul güney ve batı bölgelerine 10 yıl boyunca yılda 750 milyon dolar ödeyecek ve yerinden edilmiş insanların geri dönüş şansı da garanti altına alındı.
Sudan, otuz yıldır El Beşir'in önderlik hükümet ile uzak bölgelerindeki Arap olmayan etnik gruplardan gelen isyancılar arasındaki çok sayıda çatışmadan dolayı parçalandı.
Sudan'ın geniş kırsal alanlarında yerleşik etnik azınlık çiftçileri, Hartum tarafından desteklenen Arap çobanlar ile kıt kaynaklar için sık sık çatıştılar.
Özellikle petrol rezervleriyle ünlü Güney Sudan'ın 2011 yılında Sudan'dan ayrılması, ekonomik zorlukları da beraberinde getirdi.
1956'daki bağımsızlıktan bu yana, güneyin ayrılmasına yol açan 1983-2005 savaşı da dahil olmak üzere çok sayıda iç savaş yaşandı.
Birleşmiş Milletler'e göre, 2003 yılında Darfur'da yaşanan yıkıcı savaşın ilk yıllarında en az 300 bin kişi öldü ve 2.5 milyon kişi yerinden edildi. (İLKHA)