Yönetim Kurulu değişikliği vesilesiyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Uluslararası Doktorlar Derneği/Alliance Of International Doctors (AID) Diyarbakır Şubesi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eşref Araç, derneğin hedefleri, çalışma alanı ile yapılan ve yapılması planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi.

 

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesindeki dernek binasında açıklamalarda bulunan Araç, derneğin genel çalışma hedeflerini belirterek, "Uluslararası Doktorlar Derneği 2011 yılında İstanbul merkezli kurulmuş olup Diyarbakır'da da faaliyet yürüten bir dernektir. Temel hedefimiz; etnik kimliği, dini görüşü veya mezhebi gözetilmeksizin dünyanın her yerinde sağlık alanında yardıma ihtiyaç duyanlara destek olabilmektir." ifadelerini kullandı.

Çalışma alanı içerisinde Katarakt hastalarının tedavisi yönünde de faaliyetlerinin olduğunu ifade eden Araç, "Dünya çapında özellikle Katarakt ile ilgili ekvator üzerinde yer alan Güney Amerika'dan Pakistan'a, Afrika'dan Bangladeş'e kadar olan coğrafyada güneşin dik ışınlarla gelmesi ve kum fırtınaları nedeniyle daha çok küçük yaşlarda görme duyularını yitiren hastalara ulaşabilmek." dedi.

Suriye savaş mağdurlarına yönelik ciddi çalışmalarının olduğuna vurgu yapan Araç, "Bu mağdurların el ve ayak gibi yitik uzuvlarını 3 boyutlu yazıcılarla tekrar yeniden aynı fonksiyonları yerine getirebilecek şekilde uzuv oluşturabilmektir." şeklinde konuştu.

"Temel birlikteliğimiz, insani eksende sağlık çalışanlarıyla beraber hareket edebilmektir"

Derneğin genel çalışma hedeflerinin yanı sıra Diyarbakır şubesi olarak yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi aktaran Araç, "Diyarbakır'da yaptığımız faaliyetler ise, daha çok Suriyeli savaş mağduru yetim çocuklara psiko-sosyal destekte bulunuyoruz. Pandemi öncesinde 20 veya 25'erli gruplar halinde bu çocuklara destekte bulunduk. Oyun terapisi ve psiko-sosyal destek açısından rehabilitasyon çalışmaları yapıldı. Aynı zamanda annelerine yönelik de çalışmalarımız oldu." diye belirtti.

Yeni yönetimle beraber başta Diyarbakır Valisi olmak üzere Diyarbakır'daki yerel dinamikleri ve STK'ları ziyaret ettiklerini ifade eden Araç, "Bu bağlamda hiçbir görüş ayırt etmeksizin yapabileceğimiz her türlü çalışmaları tüm kurumlarla birlikte iş birliği içerisinde yürütebileceğimizi söylemek istiyorum. Temel birlikteliğimiz insani eksende ve değerlerde olan ve tıbbi yardım yapmak isteyen tüm sağlık çalışanlarıyla birlikte hareket edebilmektir." dedi.

Derneğe üyelik zorunluluğu olmadığına dikkati çeken Araç, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye genelinde 8 bin, Diyarbakır yerelinde 250 civarında sağlık gönüllüsü arkadaşlarımız var. Bu sağlık çalışanları içerisinde hekimler ön planda gözükse bile diğer sağlık personelleri ile ilgili sahada ciddi bir ekibimiz var. Buradaki gönüllülerimiz hem uluslararası platformdaki çalışmalara katkıda bulunuyor hem de yerelde yaptığımız eğitim ve psiko-sosyal destek çalışması açısından gönüllü olarak katkı sunmaya devam ediyor." (İLKHA)