Aile'nin inşası ve ihyası konularında sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve devletin üzerine düşen görev ve sorumluluklarını konuşmak üzere Diyarbakır'da 25 Eylül Dünya Aile Günü münasebetiyle aile temalı panel düzenlendi.

Türkiye Aile Meclisi üyelerinin katılımlarıyla gerçekleşen panelde konuşan Türkiye Aile Meclisi Güneydoğu Bölge Başkanı Eyüphan Kaya, mevcut yasaların toplumun inanç ve kültürüyle bütünleşmediğini belirterek, "Maalesef yasalarımız, inanç ve kültürümüze zıt düşen yasalardır. Biz vatandaş olarak bu konuda yetkilileri uyarmakla yükümlüyüz ve bir vatandaş olarak doğrunun en doğrusunu isteme hakkımız vardır. Bunların başında şu anda aileye sıkıntı çıkaran yasalar geliyor." dedi.

Aileyi toplumun kimyası olarak tanımlayan Kaya, "Biz toplumu huzur içinde, verimli bir yapı olarak görmek istiyorsak aileye önem vermemiz lazım. Aileye sıkıntı verecek nerde bir sorun varsa muhakkak onu gidermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Aile kurumuna zarar veren unsurların yasaklanmasını istemek vazifemizdir"

Aile içi sorunların ana sebeplerinden birkaçına değinen Kaya, "Mesela faiz, tefecilik sistemi veya bahis. Bunlara bakıldığında sonuç olarak aile bağlarında şiddetli geçimsizlik yaşanıyor ve dağılmalara neden oluyor. Alkolün trafik kazalarına sebebiyet verdiği gibi aile yapılarına da zarar veriyor. Maalesef, zinanın serbest olması da irade sahibi olmayan insanların yanlış yapmalarına fırsat veriyor. Bunların yasaklanmasını istediğimizde ise 'Dur bakalım' diyen karanlık sesler var. Biz o karanlık sesleri istemiyoruz. Gerçekten de aile huzurumuza sıkıntı verecek uyuşturucu ve içkinin yasak olmasını istiyoruz. Bu bizim hakkımız ve vazifemiz." şeklinde konuştu.

İstanbul sözleşmesine değinen Kaya, İstanbul gibi tarihi ve mübarek bir şehrin bu sözleşme ile anılmasını doğru bulmadıklarını belirterek söz konusu sözleşmenin reddinden ziyade tamamen iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

"İstanbul sözleşmesini tüm ülkeler reddederken bizler kabul ettik"

Diğer ülkelerin İstanbul sözleşmesine olan yaklaşımlarını takdirle karşılayan Kaya, "Özelikle Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin ve Macaristan Parlamentosu'nun bunu ret etmesini, Ermenistan halkının bu sözleşmenin uygulanmaması için imza kampanyasını başlatmasını, Azerbaycan'ında hiç imzaya bile koymamasını taktir ediyoruz." diye belirtti.

Türkiye Aile Meclisi ve paydaşları olarak 3 bin dernekle seslerini yükselttiklerini söyleyen kaya, "Hakikaten İstanbul sözleşmesi bizim örf, adet, inanç ve kültürümüze meydan okuyor. En büyük değerimiz olan Kur'an'ımıza müdahale ediyor. Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanı Ramazan ayının ilk cumasında okuduğu hutbe dahi gelip bu İstanbul sözleşmesine takıldı." ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi'ni destekleyen kurum ve kuruluşlara da vurgu yapan Kaya, "Bakıyorsunuz gerçekten bu halkla barışık olmayan Tabipler birliğii Belediyeler birliği ve Barolar birliği gibi kurumlar İstanbul Sözleşmesi'nin arkasında duruyor. Dolaylısıyla hükümetin bu barolar birliğine müdahale etmesini de hayırlı görüyorum. (İLKHA)