Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve büyük bir katılımın olduğu TEKNOFEST 2020’de üniversite öğrencileri kıyasıya yarışıyor. Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) gerçekleştirilen festivalde, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Başkanı Haluk Bayraktar tarafından yapay zeka tabanlı elektronik geliştirme kartı “Deneyap yazılım kart” lansmanı yapıldı.

Bayraktar lansmanda yaptığı konuşmada, 10 bin kartın Deneyap atölyelerinde TEKNOFEST için çalışan öğrencilere yarışma için hazırlanan öğrencilere ücretsiz dağıtılacağını söyledi.

TEKNOFEST kapsamında verilen emeklerin geleceğin Türkiye’si için yapıldığını belirten Bayraktar, bu kapsamda önemli projeler geliştirdiklerini ifade etti.

“Deneyap yazılım kartı”nın iki megapiksel kamerası özelliği olan ve birçok araçta kullanılabilecek bir kart olduğunu ifade eden Bayraktar, “Bu kart wifi ve bluetooth teknolojisiyle diğer cihazlarla haberleşebilecek. Grafik tabanlı sürükle bırak uygulamaları yükleyebilen, programlarla kodlanabilen ve devre tahtasına uyumlu. Bunu yaparken şunu gözettik, TEKNOFEST’te birçok takım kendi kartını geliştiriyor veya yurtdışından ithal ediliyor. Vakıf yöneticileri elde edilen tecrübeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda kart geliştirildi. Özellikle akıllı koruma, bataryaları şarj edebilme, mikrofon ve kamerası olması gibi özellikler diğer muadillere göre ayıran en temel etken. Biz, şunu istedik ki kendi araçlarını geliştiren gençlerimiz kendi kartımızla kodlasınlar, milli donanımımızla robotlarını ilerletsinler ve daha güçlü bir şekilde dereceye ilerleyelim. Maliyet ve satış konusunda bir çalışma yapıldı ve yurtdışındaki muadillerine göre daha ucuza getirmeyi hedefledik.” diye konuştu.

Kartın özelliklerini tanıtan bir video da izleten Bayraktar, kartın küçük ancak marifeti çok olan bir kart olduğunu ifade etti.

Kartın TEKNOFEST'in tüm alanlarında kullanılabileceğini belirten Bayraktar, “TEKNOFEST'in tamamına hizmet edebilecek, deniz altında su altı robotunu götürebilecek, yer robotunu hareket ettirebilecek, İHA'larda kullanılabilecek otonom bir kart. İstedik ki standart haliyle bile çok önemli işlevleri olsun. İşlemcisi güçlü olsun, yapay zeka tabanlı, farklı portları olsun, nesnelerin interneti projelerine hizmet edebilsin.” dedi. (İLKHA)