Merkez Yenişehir ilçesi Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) İmza Törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hazırlanan projelerin Diyarbakır'da girişimcilik alanında önemli katkıların sağlayacağını belirtti.

Törende açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, hem Cazibe Merkezleri hem de SOGEP kapsamında protokolü imzalanacak projeler ile toplumun her kesimine dokunulacağını dile getirerek çocuklara, gençlere, engellilere, tarım sektörüne, turizm sektörüne dönük kentteki hem sosyal taraflara dokunacak hem de istihdam alanı noktasında önemli gelişmeler sağlayacak projelerin imza altına alınacağını ifade etti.   

Karaloğlu’nun ardından bir konuşma yapan Bakan Varank, Diyarbakır'a müjdelerle geldiklerini belirterek program kapsamında imzalanacak protokol ile Diyarbakır'ın ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 7 farklı projeye imza atacaklarını söyledi.

Yerel potansiyeli güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır'a kazandıracaklarını da dile getiren Varank, "Bu imzalar sayesinde mesleki eğitim, tarımsal kalkınma, turizm ve kadın istihdamı gibi farklı alanlarda vatandaşımıza doğrudan dokunan projeler hayata geçecek.” dedi.

Diyarbakır'ı çok yakından takip ettiklerini ve Diyarbakır’ın mevcut kapasitenin çok daha ötesinde işler yapabilecek bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Varank, bu potansiyeli açığa çıkarmak için yapılan çalışmalara değindi. Varank, son 8 yılda özel sektörün 7 milyar liraya yaklaşan yatırımının teşvik belgeleriyle desteklendiğini ve bu sayede 56 bin vatandaşa yeni iş alanı açıldığını ifade etti.

Varank, "Emek, yoğun sektörlerin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması amacıyla Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni kurduk. Sadece bu sene 11 milyon liranın üzerinde ödenek tahsis ettik. 2020 sonunda tüm altyapı çalışmaları inşallah tamamlanacak. Hali hazırda 4 firmamız fabrika inşaatlarını tamamladı, makinelerini kurdu, çok kısa bir süre içinde üretime geçecek. Burada 65 firmaya yer tahsisi yapılmasını bekliyoruz. Bu sayede yaklaşık 1,5 milyar lira tutarında sabit yatırım ve 10 bin vatandaşımızın istihdamı mümkün olacak." şeklinde konuştu.

4 proje hayata geçiyor

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla yaklaşık 15 milyon lira bütçesi olan 4 projenin hayata geçeceğini belirten Varank, 400 metrekarelik alanda tohum analiz, tescil ve sertifikasyon laboratuvarı kurulacağını söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odasıyla beraber, Bağlar’da atıl durumda bulunan 3 bin 200 metrekarelik bir binayı tadil ederek, altyapısını çağrı merkezi yatırımına uygun hale getireceklerini anlatan Varank, hazırlanan binayı en fazla istihdam garantisi sunan özel sektör yatırımına kiralayacaklarını aktardı.

Tohumculuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesiyle Diyarbakır Teknokent'teki 400 metrekarelik alanda tohum analiz, tescil ve sertifikasyon laboratuvarı kuracaklarını da sözlerine ekleyen Varank, “Bu laboratuvar, Diyarbakır ve bölge illerine uygun maliyetle hizmet verecek, Ar-Ge çalışmalarını destekleyecek, üreticileri bilinçlendirecek ve tarımda genç girişimcilerin yetişmesini sağlayacak. Biz burada her yıl ortalama 400 üreticiye danışmanlık hizmeti vermeyi planlıyoruz. Kurulacak laboratuvar sayesinde, firma başına tohum üretimini 6 bin tondan 15 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu proje aynı zamanda yerli ve milli tohum çeşitliliğini artırarak, sektörde ilave 2 bin istihdama da kapı aralayacak." diye konuştu.

Varank ve beraberindeki heyetle imza törenin ardından Yenişehir ilçesi Akkoyunlu caddesindeki Diyarbakır Girişimci Destek Merkezi temel atma ve Sanayi Mektebi açılış törenlerine katıldı. 

Sanayi Mektebi açıldı

Heyet mektep içerisinde incelemelerde bulunduktan sonra Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya tarafından açılış konuşması yapıldı.  

Programda katılımcılara yönelik Vali Karaloğlu'nun hitabından sonra Sanayi Mektebinin tarihi hakkında bilgiler veren Varank, bu sabah itibariyle Ankara merkezli 6-8 ekim olaylarına ilişkin başlatılan soruşturmaya değindi.

Sanayi Mektebi binasının tarihi hakkında bilgi aktaran Varank, "Bu bina ilk olarak 1870'li yıllarda ilkokul olarak inşa edilmiş ve sonrasında Sanayi Mektebi'ne çevrilerek dereceyle mezun olan öğrencilerin zanaatkârlık yapmaları sağlandı. 1910'da ise sanat mektebine dönüştürülerek Hamidiye Mektepleri adını aldı. Birinci dünya savaşı sırasında burası hastane olarak kullanıldı ve sonraki yıllarda da tıp fakültesine bağlı kalmaya devam ederek uzun yıllar hizmet verdi. 1956 yılında Maarif kolejine çevrildi. Yani temelinin ilk atıldığı günden itibaren Diyarbakır'da ilim-irfan yuvası olmuştur." dedi.

"Evlatlarımızın teknolojiyle daha içli-dışlı olmalarını ve yönelmelerini istiyoruz"

Varank, "Şimdide bu tarihi yerleşkeyi yeni misyonuyla sanayi mektebine dönüştürüyoruz. Böylece Diyarbakır nitelikli istihdamı odağına alan çok fonksiyonlu bir yerleşkeye kavuşmuş olacak. İnşallah imzalanan projeyle de bu binanın ikizi de gastro inovasyon merkezine dönüşerek Diyarbakırlılara hizmet edecek." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'ın turizm potansiyeline de dikkat çeken Varank, "Diyarbakır turizm açısından önemli bir şehir. Ancak turizm bilişim ve imalat sektörü bağlantıları zayıf. Sanayi Mektebi'nde verilecek yazılım eğitimleriyle bu bağlantıları kuvvetlendireceğiz. Diyarbakır İstanbul'dan sonra ülkemizde en fazla 18 yaş altı nüfusun olduğu şehirlerden bir tanesidir. Yani elimizde adeta işlemeye hazır hazinemiz var. Biz bu evlatlarımızın teknolojiyle daha içli-dışlı olmalarını ve yönelmelerini istiyoruz." diye belirtti.

Dış ticarette elektronik ihracatın giderek daha fazla pay almaya başladığın hatırlatan Varank, "Bu merkezde verilecek e-ihracat eğitimleri daha fazla KOBİ'mizin ve sanayimizin yurtdışına açılmasına katkı sağlayacaktır. Sanayi mektebinde aynı zamanda 28 ülke büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş vize merkezi bulunuyor. Bu merkez sayesinde vatandaşlarımız Gaziantep'e gitmek durumunda kalmayacak, Diyarbakır'dan işlemlerini yapabilecekler." ifadelerini kullandı.

"Yasin Börü ve diğer sivillerin canına kastedenleri unutmayacağız"

Aralarında HDP'li milletvekillerinin de bulunduğu 82 kişiye yönelik gözaltı kararıyla başlatılan 6-8 ekim soruşturmasına değinen Varank, "Bugün Diyarbakır gündemi de biraz sıcak. Kobane olaylarını bahane ederek şehirlerimizi talan edenler hakkında yürütülen bir soruşturma neticesinde adli işlemler yürütülüyor. Birtakım kişiler, '6 yıl sonramı bu işlemler yapılıyor' diye yaygara çıkarabilirler. Yapılan uygulama tabi ki adli mercilerin bir sonucu ve takdiridir. Ama şunu belirtmek gerekirse günlerce şehirlerimizi yakıp yıkan, kamu binalarımızı talan eden, başta Yasin Börü olmak üzere birçok sivilin canına kasteden bu olayların sorumlularını unutacağımızı sanıyorlarsa yanılıyorlar. Türkiye'ye yapılan bu 6-7 ekim ihanetini asla unutmadık. O günlere geri döndürmek isteyenlere de çalışanlara da fırsat vermeyeceğiz." dedi. (İLKHA)