BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Savunma Sanayi İcra Komitesi`nin (SSİK) 2010 yılında aldığı "yerli savaş uçağı üretimi" kararı doğrultusunda proje çalışmaları devam ediyor. Habertürk`ten Murat Gürgen`in haberine göre kavramsal tasarım aşaması için 20 milyon dolar bütçe ayrıldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ TAI), TEI, Roketsan, Havelsan ve Aselsan`ın üretime katılacak şirketler olarak belirlenmesinin ardından Türkiye`nin "FX/TX" kod adı verilen ilk yerli savaş uçağını tasarlayacak "beyin takımı"nı oluşturacak 6 akademisyen ile de sözleşme imzalandı. Bir yetkilinin "Dünya çapında önemli bu tip projeler gizlilik içerisinde yürütülür" açıklaması kapsamında akademisyenlerin isimleri açıklanmadı.

İŞTE O İSİMLER

ODTÜ, İTÜ ve TÜBİTAK Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü`nde görevli olan ve isimleri sır gibi saklanan akademisyenlerin isimlerine Habertürk ulaştı. İsimler ve uzmanlık alanları şöyle:

* Prof. Dr. Arif Ergin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü): Aviyonik elektrik

* Prof. Dr. Serkan Özgen (ODTÜ): Aerodinamik performans

* Prof. Dr. Yavuz Yaman (ODTÜ): Yapısal ve malzeme

* Prof. Dr. Altan Kayran (ODTÜ): Yapısal ve malzeme

* Prof. Dr. Ahmet Şevketüçer (ODTÜ): Teknoloji geliştirme

* Doç. Dr. Gökhan İnalhan (İTÜ): Aerodinamik performans

Yerli savaş uçağında dün de önemli bir adım daha atıldı. Savaş uçağı programı kapsamında yürütülecek 6 projeyi hayata geçirme görevi de Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İTÜ, ODTÜ, Bilkent Üniversiteleri arasında imzalanan sözleşme ile bu üç üniversiteye verildi.

2023`TE

Görünmezliğe de sahip olması planlanan FX/TX`in ilk test uçuşunu Cumhuriyet`in 100. yılı 2023`te yapması hedefleniyor.

Yerli savaş uçağı FX/TX`in 2030`da Hava Kuvvetleri filosuna katılması ve F-16 avcı uçaklarının yerini alması öngörülüyor.

Habertük