Hiçbir ekonomi getirisi olmayan ve yakacak olarak kullanılan menengiç ağaçları aşılanarak ekonomiye kazandırılıyor.

Bitlis merkez, Hizan ve Mutki ilçelerine bağlı yaklaşık 40 köyde üretilen fıstık, kent ekonomisine 12 milyon TL girdi yapması bekleniliyor.

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Döküktaş (Obin) köyünde yapılan hasada katılan Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, bu yıl rekoltenin iyi olduğunu ve 300 ton verim beklediklerini söyledi.

Çelik, "Siirt çeşidi fıstık bahçelerimizde hasattayız. Bitlis merkez ilçesi, Hizan ve Mutki ilçelerimizde yaklaşık olarak tabiatta yabani formda 10 milyon adet bıttım ve menengiç ağaçlarımız mevcuttur. 30 yıldan bu yana bu üç ilçemizde Siirt çeşidi fıstık kalemlerini getirdik, bu yabani formdaki ağaçların aşılamalarını yaptık. Şu ana kadar toplamda 60 bine yakın ağaçta 500 bin adet göz aşısı yapmışız." dedi.

"Hizan bölgemizde fıstık önemli bir gelir kaynağıdır"

Bu yıl hasatların çok iyi olduğunu dile getiren Çelik, şunları söyledi:

Bu yıl hasat verimlerimiz çok iyidir. Hizan bölgemizde fıstık önemli bir gelir kaynağıdır çiftçimiz için. Yaklaşık olarak bir ağaçtan 6 ile 10 kilo arasında fıstık almaktayız. Toplamda il genelinde fıstık rekoltemiz bu yıl yaklaşık 300 ton civarında bekliyoruz. İlçemize dolayısıyla da ilimize katma değerinin 12 milyon TL civarında olacağını tahmin ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz bu sene de bu bıttım ve menengiç ağaçlarının aşılama çalışmasında çiftçi kardeşlerimizi eğitmişiz. Onları ilgili teknik malzemelerle donatmışız. Her çiftçimiz kendi köyünde, kendi ağacını aşılamaktadır. Bölgemizde herhangi bir sanayi işleme tesisi olmadığı için topladığımız fıstıkları, sanayisi daha gelişken olduğu için komşu ilimiz Siirt'teki işleme tesislerine gönderilmektedir. Bu da özellikle fıstık tarımımız için bir handikaptır. İnşallah bu sene de çiftçilerimizle görüşme yapacağız. Gönüllü bir vatandaşımıza kırsal kalkınma destekleri projeleri kapsamında bu hinterlantta bir tane fıstık eleme, kırma, paketleme tesisi kurmayı düşünüyoruz. Bu tesisle beraber bölge fıstığımızın daha iyi olacağını düşünüyoruz.

"40 köyümüzde fıstık yetiştiriciliği yapıyoruz"

Önümüzdeki yıllarda fıstığın Hizan ekonomisinde önemli bir ürün olacağını vurgulayan Çelik, "Bu yıl Hizan İlçe Tarım Müdürlüğümüzün eliyle 15 bin ile 25 bin arası gözaşısı yapıldı bu köylerde. Bu anlamda ilçe müdürlüğümüzü de destekliyoruz. Yaklaşık olarak 40 köyümüzde bu ağaçlar bulunmaktadır. Ama ağırlıklı olarak Hizan bölgemizde mevcuttur. Önümüzdeki süreçte bu fıstığın Hizan'ın önemli bir ürünü olma yolunda bütün çalışmaları kurumsal olarak yapmaktayız. Bu çalışmayı yaparken de yabani hayata saygı duyuyoruz. Tabii bu ağaçların tamamına da aşı yapmıyoruz. Fıstık, bölgemizde önemli katma değere sahip bir ürün aynı zamanda ilimizde de. Bu yıl rekolte biraz daha iyi olduğunu söylüyor çiftçi kardeşlerimiz. Dolayısıyla bahçe ve tarla fiyatları da bu sene geçen yıla göre biraz daha düşüktür. Malum arz talep meselesi bu. Bu sene piyasa fazla olacak. Dolayısıyla fiyatlar geçen yıla oranla daha düşük olacak. Halihazırda bahçelerdeki fiyatlar şu an 45-55 TL arasında değişmektedir. Hasadın bereketli olmasını diliyorum." diye konuştu.

Fıstık üreticilerinden Mehmet Selim Yuca ise, ekonomi getirisi olmayan bıttım ve menengiç ağaçlarını aşılayarak fıtık ürettiklerini belirtti.

Fıstığın köy ekonomisine ciddi katkı sağladığını belirten Yuca, "Menengiç ve bıktım ağaçlarını aşılayarak fıstık üretiyoruz. Bölgemizin en büyük gelir kaynağı fıstıktır. Köyümüzün geçim kaynağı da fıstıktır. Her ailenin belli bir ağaç sayısı var. Köyümüzde yaklaşık 10 ton fıstık üretiliyor.  Her yıl aynı verimi alamıyoruz. Bu yıl hem verim hem de fiyatların daha iyi olmasını bekliyoruz.  Toptancılar iyi bir fiyatta alırsa köylüde kazanacaktır. Şu an hasat zamanıdır. Aileler akşama kadar bahçelerde, tarlalarda hasat yapıyor. (İLKHA)