Covid-19 nedeniyle aylardır kontak kapattıklarını belirten okul servisi işletmecileri, kentte yaklaşık 61 okul servisi firmasının okulların açılmasını beklediğini söylediler.
Okulların kısmen de olsa açıldığını fakat yüz yüze eğitimin başlamasına rağmen velilerin endişelerinden ötürü çocuklarını henüz okul servislerine kaydetmediğini ifade eden işletmeciler, ne yapacaklarını bilemez halde olduklarını kaydettiler.
Okulların tümüyle açılıp açılmayacağını bilemediklerinden dolayı bir belirsizlik içinde olduklarını söyleyen işletmeciler, okulların açılmaması ve belirsizliğin devam etmesi durumunda kapanma aşamasına gelebileceklerini ifade ettiler.
Okul servisi taşımacılığında binlerce kişinin istihdam edildiğini aktaran işletmeciler, bunun devam etmesi için yetkililerden destek talebinde bulundular.
“Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız”
Ailelerin çocuklarını servise kaydetmediği için personellerini çağıramadıklarını söyleyen işletme sahiplerinden Mehmet Şirin Doğru, "Yaklaşık 7 aydır okul servisleri olarak kapalıyız. Okullar kısmen açıldı ama biz hâlâ beklemedeyiz ve ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Batman genelinde yaklaşık 61 okul servisi var. Servis araçları 2020 ile 2021 yılı okul dönemine hemen hemen hepsi hazır durumda. Bu durumda şoförlerimizi ve hosteslerimizi çağıralım mı yoksa çağırmayalım mı tereddüdündeyiz. Personelimizi çağırdığımız zaman onlarında maaş ve sigortaları var.” dedi.
Beklentilerinin bir an önce okulların tümüyle açılması olduğunu dile getiren Doğru, “Okullar açılmazsa ödemelerini nasıl yaparız. Belirsiz bir dönemdeyiz. Okulların tam anlamıyla üç hafta sonra açılacağı söyleniyor fakat bu durumunda daha belli değil. Okul taşımacılığı sektörü yüzlerce insanın ekmek kapısıdır. Okulların en yakın zamanda açılmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.
"Veliler ne yapacaklarını bilemediğinden kayıt yaptırmıyor"
Bu süreçte vergilerini ödemek için şahsi aracını satmak zorunda kaldığını ifade eden Doğru şöyle devam etti:
Bu süreçte okul servisleri olarak araçlarımızın trafik sigortalarını, vergilerimizi, fenni muayenelerimizi ve araç bakımlarımızı aksatmadan yapmaya ve ödemeye devam ediyoruz. Bu tür vergiler ve sigortaların ödemesi için kendi binek arabamı satmak zorunda kaldım. Araçlarımızın genel bakımları, dezenfektan ve genel temizliğiyle hazır haldeyiz. Öğrenci kaydı bekliyoruz. Veliler de ne yapacaklarını bilemediğinden kayıt yaptırmıyor. Eminim hiç bir firma öğrenci kaydı alamamıştır. Çok zorluklar çekiyoruz ve şu anda beklemedeyiz.
“Araçlarımız park halinde ama ödemelerimiz devam ediyor”
İşlerinin bitme noktasında olduğunu ifade eden bir diğer işletme sahibi Mehmet Salih Doğru, "Okul servislerinin işleri bitmiş durumdadır. Pandemi nedeniyle 7 aydır araçlarımız çalışmıyor ve park halindedir. Şu anda okullar kısmen açıldı ama bizde herhangi bir kayıt yok. Öğrenci kaydı alamadığımız için araçlarımıza şoför ve bayan rehber alımı yapamıyoruz. Çalışmadığımız bu süreçte bile vergilerimizi, kredilerimizi, büro masrafımızın ödemelerini yapmaya devam ettiğimiz gibi hiçbir gelirimiz de yok.” ifadelerini kullandı.
“Yetkililerden destek istiyoruz”
“Araçlarımızın hepsi park halinde yatıyor” diyen Doğru, şunları söyledi: “Okul servisleri sektörü olarak çok perişan haldeyiz. Bende 9 tane araç var, sadece bir tanesi çalışıyor. Diğer araçlarım yerinde dura dura lastikleri çürüdü ve aküleri bitmiş durumda. Vergilerimizi ödüyoruz, gelir yok. Kredilerimizi ödüyoruz, gelir yok. Devletten de bir yardım alamıyoruz. Okul servisi olarak okulların açılıp, açılmayacağı konusunda önümüzü göremiyoruz. Bu nedenle herhangi bir masrafta yapamıyoruz. Yetkililere çağrımız okul servisleri sektörüne bir destekte ve yardımda bulunmalarıdır."(İLKHA)