DIŞ HABERLER SERVİSİ 

Siyonist işgal rejiminin 2006'dan bu yana deniz ve kara yoluyla yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’ye uyguladığı abluka, orada sağlık, ticaret ve eğitim gibi birçok alanın durmasına sebep oldu. Siyonistlerin ambargosu nedeniyle sağlık alanında kriz yaşayan Gazze halkı şimdi de Kovid-19 ilaçlarını tedarik etmede zorluk yaşıyor. Gazzeli yetkililer, uluslararası kuruluşlara ve komisyonlara, sıhhi teçhizatın ve özellikle de Kovid-19’un tedavisinde kullanılan ilaçların alınmasına imkân vermesi için siyonist işgal rejimine baskı yapmalarını istedi.

GAZZE SALGINLA MÜCADELE EDEBİLMEK İÇİN DÜNYAYA ÇAĞRI YAPTI

Gazze şehrindeki İnsan Haklarını Koruma Merkezi, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, siyonist işgal yönetiminin sıkı ablukası sebebiyle Gazze bölgesinin ciddi bir kriz yaşadığına dikkat çektiğini hatırlatarak uluslararası kurumlara ve heyetlere yönelik bir açıklama yaptı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda ilaç ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yüzde 47, tıbbi malzemelerin temin edilmesi konusunda ise yüzde 33 oranında bir açık olduğu dile getirildi. Kanser ve kan hastalıkları gibi büyük tehlike arz eden hastalıklarla ilgili tıbbi malzemelerdeki açığın ise yüzde 63'e vardığına dikkat çekildi.

Bakanlık Kovid-19 hastaları için gerekli ilaçların ve bu hastalığa karşı kullanılması gereken koruyucu malzemelerin ise sadece birkaç gün yetebilecek miktarda olduğunu, bu hastalık için test malzemelerindeki açığın da yüzde 65'e ulaştığını duyurdu.

SİYONİSTLERİN AMBARGOSU BİNLERCE İNSANIN HAYATINA MAL OLUYOR

İnsan Haklarını Koruma Merkezi, uluslararası kuruluşlara yönelik açıklamasında işgal yönetimin Gazze bölgesine, gerekli ilaçların ve tıbbi malzemelerin sokulmasını engellemeye devam ettiğine dikkat çekerek bu ilaçların ve malzemelerin sokulmasının binlerce hayatı kurtarabileceğini dile getirdi.

Açıklamada Gazze'de son zamanlarda virüs bulaşanların sayısında artış olmasının ciddi tehlike alarmları çaldığına dikkat çekilerek bu hastalığa karşı mücadele edilebilmesi için gerekli ilaçların ve malzemelerin sokulmasına ihtiyaç olduğu dile getirildi.

Açıklamada Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) de çağrı yapılarak Filistin halkına karşı insanî sorumluluğunu yerine getirmesi, işgal rejiminin ablukayı kaldırması ve gerekli ilaçların ve tıbbi malzemelerin sokulmasına imkân vermesi için baskı yapması istendi.

GAZZE'DE KOVİD-19 TEST ÇUBUKLARI TÜKENMEK ÜZERE

Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığına bağlı Laboratuvar Dairesi Müdürü Umeyd Muşteha, yaptığı açıklamada, Kovid-19 testi için gerekli örnek alma çubuklarının tükenmek üzere olduğunu, yalnızca birkaç gün yetecek kadar kaldığını söyledi.

Laboratuvarlarda Kovid-19 testi için DNA incelenmesinde gerekli maddelerde de ciddi eksiklik bulunduğunu anlatan Muşteha, bunların tamamen tükenmesinin Kovid-19 testlerinin yapılamamasına yol açacağına dikkati çekti. Muşteha, tüm Arap ülkeleri ve uluslararası kurumlara, Kovid-19'la mücadelede Gazze'ye acilen destek olma çağrısında bulundu.

BM, GAZZE'DEKİ ABLUKANIN ACİLEN KALDIRILMASINI İSTEDİ

Geçtiğimiz günlerde BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, "Hamas ile işgal rejimi arasında varılan ateşkes memnuniyet verici olsa da Gazze'deki 2 milyon insan acilen uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duyuyor. İşgal altındaki Filistin topraklarında, özellikle de Gazze'de büyüyen trajedi endişe verici." dedi.

Bachelet, israil'in 13 yıldır deniz ve kara yoluyla uyguladığı ablukanın, Gazze'nin başlıca ekonomik ve ticari faaliyetlerini tamamen durma noktasına getirdiğini ifade etti. Ablukanın doğrudan sonucu olarak, Gazze halkının yüzde 38'inden fazlasının yoksulluk içinde yaşadığını ve yüzde 50'sinin işsiz olduğunu aktardı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bölgede durumu daha da kötüleştirdiği uyarısında bulunan Bachelet, "Uluslararası hukuka aykırı abluka, israilliler ve Filistinliler için güvenlik veya barışı sağlamada kesin olarak başarısız oldu ve acilen kaldırılması gerekiyor." dedi.

GAZZELİ BALIKÇILARIN AVLANMASI YASAKLANDI

Siyonist işgalciler, 18 Ağustos'ta Gazze Şeridi'nden sınır bölgelerindeki Yahudi yerleşim birimlerine yanan balonlar ve roketler gönderilmeye devam edildiği gerekçesiyle, Filistinli balıkçıların avlanmasına izin vermeyeceğini duyurdu. Filistinli Balıkçılar Komitesi de 22 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, işgal güçlerinin Gazze'de Filistinli balıkçılara yönelik son 5 günde 47 ihlal gerçekleştirdiğini kaydetmişti.