erkez Seyhan ilçesi Vakıflar Çarşısı'nda tespih satıcıları her ayın ikinci hafta sonunda bir araya gelerek birbirinden farklı çeşitteki yüzlerce tespihi, meraklısının ilgisine sunuyor. 

Tespit tutkunlarının buluşma noktası haline gelen mekânda tespihler renkli görüntüler oluştururken, esnafın tatlı muhabbeti ise gözlerden kaçmıyor.

Adana'nın yanı sıra İstanbul, Konya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin ve Elâzığ gibi illerden gelen tespih sevdalıları, yanlarında getirdikleri ürünlerini titizlikle tezgahlara dizip özenle sergiliyor.

Satıcıların bazıları getirdikleri tespihlerini satarken, bazıları da ürün çeşidini arttırarak takas yapıyor.

Pazarda bir liralık tespihten, on binlerce liralık tespihler de bulunurken, kehribar, sıkma, toz, zar, Osmanlı kehribarı ve daha birçok çeşitte ki tespihler her bütçeden alıcı buluyor.

Pazara katılmak için Şanlıurfa’dan gelen İsmail Terassapan, "Ay Pazarı" ayda bir kere bir araya gelerek kendi atölyelerinden çıkarttığı ürünleri satışa sunduğunu söyledi.

Ticaretini yaptıktan sonra memleketine dönen Tesassapan, buradaki çarşı kurulmadan önce Ankara’da ki pazara gittiklerini fakat Adana’nın daha avantajlı olduğunu söyledi.

Türkiye’de sadece Ankara ve Adana’da bu pazarın kurulduğunu yalnız Adana’da kurulan pazarın potansiyel olarak esnafın daha çok işine geldiğini aktaran Terassapan, "Adana pazarını tercih ediyoruz. Aynı zamanda mevki olarak Adana, seyahat konusunda da çoğu yere göre daha avantajlı. Bunların yanı sıra konaklama konusunda da hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ticari konuda ihtiyaçlarımızı kendi aramızda gideriyoruz. Gelen her esnafımız memnundur." ifadelerini kullandı.

Elâzığ’dan gelen 68 yaşında ki Fevzi Aydın ise 34 yıldır tespihlerle zevk içinde ilgilendiğini vurguladı.

 

"Cenabı Allah ne nasip etmişse ondan rızıklanırız"

Aydın, tespihin sabır verdiğini ve streslerini atmaya yardımcı olduğunu belirterek, "Elazığ’dan buraya sadece bu iş için geliyorum. Burada ki esnaf arkadaşlarla tanışıp, sohbet ediyoruz.  Cenab-ı Allah kuluna ne nasip etmişse biz ondan rızıklanırız. Bu şekilde hem ticaretimizi yapıp hem de gezmiş oluyoruz. Rahatlayıp, bunalımdan uzak duruyoruz." dedi.

Zeynel Abidin Küçük ise Adıyaman’dan gelerek sosyal çevrelerini genişlettiğini söyledi ve "Emekli kişileriz, evde durup ne yapacağız ki. Evimize bir misafir geldiğinde bize evdekiler yolu gösteriyor. Her iş kısmet işidir." ifadelerini ekledi.

Ürünlerinin usta işçilikle imal edildiğini belirten Adana esnafı Mahmut Çağlayan, "Büyük ve küçük ölçekli esnafımız burada ticaret yapıyor. Koleksiyon amaçlı tespih alanlar da var. Yüzük, saat, kolye, çakmak, tespih, antika eşyalar ve çakı gibi ürünlerimiz var. Alıcı her istediğini bulabiliyor." dedi.

Esnaf alışveriş yaparken, kendi eksik malzemeleri de diğer esnaflardan takas yoluyla temin ediyor. (İLKHA)