BATMAN - Cuma namazında Batman`daki camiler cemaatin yoğun katılımıyla dolup taştı. Hutbelerde, "Dürüstlük" konusu ele alınarak, dürüstlükle bağdaşmayan söz ve davranışların dinimizde yasaklandığı belirtildi.
Yüce dinimiz İslam`ın öngördüğü insan tipinin temel özelliğinin doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik olduğu dile getirilen hutbede, "Hud Süresinin 112. ayetinde; `Öyle ise emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tevbe edenler de dosdoğru olsunlar. Hak ve adalet ölçülerini aşmayın. Şüphesiz O, yaptıklarınızı hakkıyla görür` buyrularak, Hz. Peygambere ve müminlere, her alanda dürüst olmaları emredilmiştir. Sevgili Peygamberimiz de birçok hadislerinde müminlere dürüstlüğü emretmişlerdir" denildi.
İslam`ın vazgeçilmez değerlerinden biri dürüstlüktür
Dürüstlükle bağdaşmayan söz ve davranışların dinimizde yasaklandığına dikkat çekilen hutbede, "Peygamberimizin (as) `Bizi aldatan bizden değildir` ve `Kusurlu bir malı, ayıbını söylemeden satmak bir Müslüman`a helal olmaz` emri hatırlatılarak, kalitesiz ya da kusurlu bir malı, kusurunu söylemeden satmanın Müslüman`a helal olmayacağı uyarısı yapıldı.
Dürüstlükle bağdaşmayan söz ve davranışların dinimizde yasaklandığına dikkat çekilen hutbede, "Peygamberimizin (as) `Bizi aldatan bizden değildir` ve `Kusurlu bir malı, ayıbını söylemeden satmak bir Müslüman`a helal olmaz` emri hatırlatılarak, kalitesiz ya da kusurlu bir malı, kusurunu söylemeden satmanın Müslüman`a helal olmayacağı uyarısı yapıldı.
Hutbenin devamında, dürüstlüğün kişisel ilişkilerden toplumsal ilişkilere, ticari ve mesleki faaliyetlerden kamu görevlerine kadar hayatın bütün alanlarını kapsayan ve mutlaka riayet edilmesi gereken bir erdem olduğuna işaret edilerek, "Niyette ve düşüncede, özde ve sözde, işte ve davranışta dürüst olup, her türlü sahtekârlıktan sakınmak, dinin ve dindar olmanın bir gereğidir" denildi.
İşçi-işveren; amir-memur; hizmet alan-hizmet veren; müşteri-satıcı; eş, dost, arkadaş ve komşular birbirlerine güvenmezlerse, böyle bir toplumda huzur ve mutluluktan söz edilemeyeceği uyarısı yapılan hutbede, "Toplumsal hayatta huzur ve barış, iş hayatında verimlilik, insanların birbirlerine dürüst davranmalarına bağlıdır. Eksik ölçüp eksik tartan, kalitesiz ve kusurlu bir malı kaliteli ve kusursuz gibi piyasaya süren ve yalan söyleyenlerin bu tür davranışlarını, İslam`ın vazgeçilmez değerlerinden biri olan dürüstlükle bağdaştırmak mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.
Olduğumuz gibi görünüp, göründüğümüz gibi olalım
Dürüst ve güvenilir insanların sayısının azaldıkça can, mal, namus ve nesil emniyetinin tehlikeye girdiği tehlikesine işaret edilen hutbede, "Servetlerin yağmalanmakta, çek ve senetler karşılıksız çıkmakta, sahte ürünler piyasaları doldurmakta, birçok alanda ahlâkî çöküş ve çürümeler baş göstermektedir. O halde geliniz, bu kötü gidişatı durdurmak ve dürüstlüğü davranışlarımıza yansıtabilmek için, toplum olarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirelim. Olduğumuz gibi görünüp, göründüğümüz gibi olalım. Doğruluktan asla ayrılmayalım" denildi.
Hutbenin sonunda, dürüstlük konusunda düşmanlarının bile takdirini kazanmış olan sevgili Peygamberimizi kendimize örnek ve rehber edinmemiz gerektiği vurgulanarak, "Kişinin kalbi doğru olmadıkça imanı doğru olmaz. Dili doğru olmadıkça kalbi doğru olmaz. Komşusu, kötülüğünden emin olmadıkça da kişi cennete giremez` hadisi ve `Şüphesiz "Rabbimiz Allah`tır" deyip de, dosdoğru olanlar var ya, onların üzerine akın akın melekler iner ve derler ki: "Korkmayın, üzülmeyin, size vaat edilen cennetle sevinin!` (Fussilet 30) ayeti ile sona erdi. (Veysi Demir - İLKHA)