BATMAN - Batman Belediyesi Sağlık Merkezi, geçtiğimiz hafta ücretsiz tedavi amacıyla kendilerine başvuran Suriyeli göçmenlerde tespit ettiği kızamık vakasından sonra, önceki gün de yine Suriyeli göçmenlerden ikisinde uyuz (gale) vakasını tespit etti.

Sağlık Merkezi, kızamık ve uyuz hastalıklarının kent genelinde bir salgına dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Çetin kış koşullarında hayata tutunmaya çalışan çok sayıda göçmenin başta barınma, beslenme giyim ve sağlık konularında temel ihtiyaçlarını karşılama imkanından yoksun bulunduğunu dile getiren Batman Belediyesi Sağlık Merkezi doktorlarından Mahmut Çiftçi, daha önceki uyarılarının dikkate alınmadığı için bugün kentteki kızamık vakalarının 50`yi bulduğunu, benzer bir ilgisizliğin sürmesi durumunda son olarak iki göçmende tespit ettikleri iki uyuz vakasının da kentte bir salgına yol açabileceği uyarısında bulundu.


Kızamıktan sonra uyuz salgını tehlikesi
Sağlık merkezi olarak kızamık vakasında olduğu gibi tespit edilen iki uyuz vakasından sonra da göçmenlerin kaldığı meskenlere giderek hasta ailelerin tedavi kapsamına aldığını belirten Çiftçi, kentin genelinde önlem alınmasını gerektiren bu tür ciddi vakalar karşısında sağlık merkezinin kapasite ve imkanlarının sınırlı olduğu, ilgili kurumların vakit geçirmeden harekete geçmeleri ve önlem almaları gerektiğini söyledi.

Göçmenlerin çok zor şartlarda yaşadıklarını ifade eden Çiftçi, \"Batman kamuoyunun da bildiği üzere illimiz son bir yıl içinde yoğun bir Süriyeli göçmen ve Afgan mülteci akınına uğradı. Tüm bu insanlar kışın zor şartlarında yaşamlarını idame etmeye çalışıyor. Başta barınma, beslenme, giyim, sağlık hizmetlerine erişim gibi en temel insani ihtiyaçlarını karşılayamamaktadırlar. Hiç bir sağlık güvenceleri olmayan bu insanların özellikle sağlık ile ilgili ilk başvuru adresi Batman Belediyesi Sağlık merkezi oluyor\" dedi.


Asıl tehlike okulların başlaması
Çiftçi, \"Önceki gün yani 6 Şubat itibariyle merkezimize başvuran Suriyeli göçmenlerden iki kişide Uyuz(Gale) tespit edilmiştir. Tespit üzerine göçmen hastaların ikamet etikleri meskene gidilmiş olup toplam 11 kişiden oluşan iki aileyi tedavi kapsamına aldık. Buradan açıkça ifade etmek istiyoruz ki; daha önce kızamık ile ilgili uyarımız dikkate alınıp gerekli önlemler alınsaydı bu gün kızamık hastalığı bu düzeyde seyretmeyecekti. Yine okulların açılma arifesinde uyuz ile ilgili hızlı davranıp gerekli çalışmalar yapılmazsa uyuz salgını tehlikesiyle karşı karşıya kalacağımızın bilinmesini özellikle belirtmek istiyoruz\" şeklinde konuştu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)