61 yıl önce yani 11 Eylül 1959 yılında Harita Yüzbaşı İlhan Durupınar tarafından ilk keşfedildiğinde tüm dünyanın gözü Doğubayazıt'ta bulunan Telçeker bölgesine çevriliyor. Hazreti Nuh (aleyhisellamın) Gemisi olduğu varsayılan siluet ile ilgili yapılacak çalışma tarihe ışık tutması bekleniyor.
Üzerinden yarım asırdan fazla zaman geçmiş olmasına ve 3 boyutlu radar görüntüsü ile burada bir geminin olduğu netlik kazanmışken alanın koruma altına alınmamış olması ve gerekli araştırmaların başlatılmamış olması gelen ziyaretçileri de üzüyor.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu tarihe ışık tutacak alanda insanlar Hazreti Nuh'un Gemisine ait olduğu varsayılan siluete, isteyen kişi çıkıp dolaşabilmekte, korumasız olduğu için alanda parça alınıp yurt içinden veya yurt dışından herhangi bir yere götürülebilmekte.
Asıl tehlike ise alanın heyelan bölgesi olması ve yağmur sularının siluete büyük zarar veriyor olması. Uzmanlar ve ziyaretçiler bu alanda için ciddi bir çalışma başlatılması ve koruma altın alınması gerektiği görüşünde.
Gözlerin Ağrı ve bölgesine çekilmesi ise Tevrat'ta ve İncil'de geminin oturduğu yer Ararat (Ağrı) olduğuna işaret edilmesi ve bazı tefsir alimlerinin Kur'an'da geçen Cudi'den kasıt Allah'ın yüksekçe bir dağı veya verimli arazileri murat ettiği belirtilmesi üzerine bölge araştırmacıların ilgi odağı oldu.
Silueti görmek için Telçeker bölgesine gelen ve kaşifinin isminin verildiği Durupınar site bölgesini ziyaret eden vatandaşlar bu alanın ciddi bir ziyaretçi potansiyelinin olduğunu ve alanla ilgili bilimsel çalışmaların başlatılarak alanın koruma altına alınması gerektiğini ifade ediyorlar.
24 yıl sonra doğduğu memleketi olan Ağrı'ya ziyarete geldiğini ve özellikle bu alanı ziyaret etme heyecanı yaşadığını belirten Cihan Adıgüzel, alanla ilgili çalışma yapılmasının ciddi bir turizm potansiyelini doğuracağına işaret etti.
"Buranın bölgemize bir takım kazanımlarının olmasını beklerdik"
Bu alanda sadece siluetin olduğundan bahsedebildiklerini söyleyen Adıgüzel, "Böyle bir şeyin topraklarımızda olması bizim için onur, gurur verici. Buranın çok ciddi olarak değerlendirilmesi gerekir. Buraya sadece Nuh'un Gemisi silueti diyebiliyoruz ama bunun bölgemize bir takım kazanımlarının olmasını beklerdik. Bir Ağrılı olarak yaptığınız haberlerden haberdar oldum buradan. Buranın ülkemize ve dünyaya duyurulması, tanıtımının yapılması gerekiyor. Tarihi inceleme, araştırmanın yanında bir takım turizm faaliyetleri gerçekleştirilmeli." dedi.
Keşfin üzerinden 61 yıl geçti
Adıgüzel, "61 yıl önce keşfedildi bu alan ama yarım asırdan fazla zaman geçmesine rağmen bir çalışma yapılmamış olması üzücü. Korumasız alanda herkes istediği gibi buraya gelip üstünde gezebiliyor, istediği parçayı alıp götürebiliyor. Başka milletlerden bilim insanları kendi araştırmaları için rahatlıkla numune alıp kendi ülkelerine götürebiliyorlar. Umarız hassasiyet içinde gerekli adımlar atılıp çalışmalar başlatılır." ifadelerini kullandı.
Gaziantep'ten gelip alanı ziyaret eden Hakan Canpolat ise tanıtım çalışmasına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.
"Doğubayazıt turizme elverişli bir coğrafya"
Canpolat, "Gaziantep'ten İshak Paşa Sarayını ve Hazreti Nuh'un Gemi siluetini görmek için geldik ailece, gerçekten çok etkileyici. Ağrı Dağı'nın eteklerinde olan bu tarihi alanı görmek istiyoruz. Ve ilk defa geldiğim Doğubayazıt son derece etkileyici, turizme elverişli bir coğrafya. Fakat zannediyorum tanıtım noktasında eksik kalıyor. İstiyorum ki ülkenin her yerinde vatandaşların buraya ziyarete gelmeliler. Gelmeliler ki tarih, doğa ve kültürün iç içe olduğu yerleri görsünler." şeklinde konuştu. (İLKHA)