Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda, Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliğinde düzenlenen festivalde konuşan Alpaslan, Gaziantep’in Türkiye’de bir marka şehir olduğunu hatırlattı.
Alpaslan, turizm alanında yeni yükselen trendler arasında yer alan gastronominin ön plana çıktığını ifade ederek, Gaziantep’in turizmde başarı çıtasını yükselttiğini belirtti.
Gaziantep’in çok büyük zorlukları kendi dinamikleri ile hiçbir teşvik, destek almadan çalışmaları, kendi gayretleri ile beraber bir seviyeye getirmiş örnek marka şehirlerden bir tanesi olduğunu belirten Alpaslan, “Gaziantep ticareti, sanayisi, ekonomisi ile artık belli bir seviyeye geldi. Gaziantep birikmişleriyle yetinmedi. Turizmine gastronomisini ekleyerek bu markalarını daha üst seviyelere taşıma gayretinde. Bu çalışmaları görüyor, takip ediyoruz. Tarihi, kültürü ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olmasını kullanarak tarımını, turizmini de çok iyi noktalara getiriyor. Bu kendi vatandaşımızdan yöneticilere kadar tümü bir hedefe kitlenmiş ve bu çalışmaları yürütüyor. Bunu büyük bir gururla izliyoruz.” dedi.
Pandemi sürecinin biteceğini ve bittikten sonra Gaziantep’in lezzetine sağlıklı lezzeti katmış olarak yükselişine devam edeceğine dikkat çeken Alpaslan, “Gastronomi turizmde en güçlü alanlardan bir tanesi. Turizmde son yıllarda parlayan bir düzey tutturduk. Tüm dünyanın maruz kaldığı salgın illeti turizme çok ciddi engeller ortaya koydu. Uluslararası akredite kuruluşlarıyla bir araya gelerek turizmde sağlık sertifikasyonu ortaya koyduk. Salgın sonrası dünyada her şey belli kriterlere uygun ölçütlere bağlı olacak. Önümüzdeki günlerde Gaziantep’in ve Anadolu’nun bölgelerini dünyaya tanıtıp gerekli yatırımları yaparak turizm ve kültürü daha çok geliştireceğiz. Gaziantep markalaşma döneminde önemli çalışmalar yaptı, kendi markasını oluşturdu. Bu başarıların hiçbiri tesadüf değil. Gaziantep tescil alma konusunda da çalışmalarına başarıyla devam ediyor, bizde buna destek olacağız.” diye konuştu.
“Gastronomi bir ekonomik kalkınmadır”
Gaziantep Valisi Davut Gül de kentin markalaşan ürünlerine dikkat çekerek, “Pandeminin yüksek olduğu dönemde güvenli gıda ve tedarik zincirinin kesilmemesi, üretimin devam etmesinin önemini gördük. Bundan dolayı hayatın devam ettiğini görüyor, biliyoruz. Burada gastronomi derken bir ekonomik kalkınmadan bahsediyoruz. Gaziantep’te potansiyel var, gıda ürünleri yetişiyor. Her sene yapılan etkinliklerde çok şey öğreniyor, öğretiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Pandemi sonrasına en hazır şehir Gaziantep”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, dünyanın özel bir dönemden geçtiğinin altını çizerek, “Küresel bir sorunla karşı karşıyayız, ulusal bir mücadele var. Yerelde de yeni normali, yeni sosyal hayatı yürütür ve denetlerken, işimizi, aşımızı, ekonomimizi, ağzımızın tadını koruyarak bu süreci yönetmek istiyoruz. Bize inanan, bizimle kader birliği yapan, iyi günde kötü günde beraber olan Gaziantep’in gerçek dostları olarak her şartta burada olduğunuz için teşekkür ediyorum. El ele veremiyoruz ama el birliği yapıyoruz. Her şehrin bir hikayesi, kimliği, kültürü var. Mekke inancın, Medine teslimiyetin ve huzurun, İstanbul muhteşemliğin, ihtişamlığın, mimarinin, zevkindir, şehirlerin anasıdır. Bu şehrin ise çok özel ve güçlü tarafları var. Gazi şehir, Cumhurbaşkanımızın himayesinde şartlar, zaman değişse de vazifemiz hep aynı diyoruz. 500 bin mültecisi ile ensar şehir. En zor şartta pandemi dinlemeden virüse karşı çalışıp İstanbul ihracatta yüzde 10 küçülürken Gaziantep yüzde 10 büyüyen bir şehir. En zor şartlarda bahaneler üretebilir, ‘GastroAntep’in zamanı değil’ diyebilirdik. Ama her krizin bir fırsatları var. Bu fırsatları değerlendirirsek büyüme imkânı verir.” şeklinde konuştu.
Antep fıstığının, alzheimeri önlediğini, vücudun bütün bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ve beyni güçlendirdiğini belirten Şahin, “lezzetin başkenti” olan kentin artık “sağlıklı lezzetin başkenti” yolunda ilerlediğini ifade etti.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz da şehrin tarımsal, gıda, sanayi üretimi, gastoronomi işletmeleri ve turizm altyapısı, markalaşma ve altyapı çalışmaları en önemli gastronomi destinasyonlarından biri haline geldiğini ifade ederek, bunu dünya platformuna taşıyarak hak ettiği yeri alacağını dile getirdi. (İLKHA)