Gün boyunca bizi taşıyan ayaklarımızın ne kadar önemli olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak, bir yandan ayaklar için uygun bakım da önemlidir. Ayağın bir bölgesi diğerlerine göre daha fazla tahriş olursa, bu durum nasırla sonuçlanabilir. Peki, nasır nedir? Neden olur? Nasır tedavisi nasıl yapılır? Ne zaman tıbbi müdahale gereklidir? Nasırla ilgili merak edilenleri mercek altına aldık…

Nasır Nedir?

Nasır, ciltte tekrarlayan sürtünme ve basınç nedeniyle meydana gelir. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir ancak en sık görülen yer ayak tabanıdır. Aslında, vücut bir savunma mekanizması olarak nasır oluşturur. Sık olmamakla birlikte, bazen nasır ağrılı olabilir. Özellikle de, nasıra neden olan aktiviteye devam edildiğinde, bir süre sonra ağrılı olabilir.

Adım atarken, ayağınızın altında bir çakıl taşı varmış gibi hissetmenize neden olabilir. Alanında uzman bir doktor, nasırın etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermeden güvenli ve etkili bir şekilde çıkarabilir. Bu işlem, doğru kişiler tarafından yapıldığında ağrısız ve acısızdır.

Nasır Riskini Arttıran Faktörler

Nasır, aşağıdaki nedenlerden biri ya da birkaçının sonucu olarak meydana gelir:

Bu değişikliklerden bazıları, yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir ya da azaltılabilir. Diğer faktörler tedavi gerektirebilir. Bu noktada, özellikle de tekrarlayan nasır durumunda, uzman bir doktora danışarak hem altta yatan nedeni belirleyebilir hem de tedavi seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Nasır Nasıl Tedavi Edilir?

Nasır, ayak tabanında ya da topuğunda kalınlaşmış bir cilt bölgesidir. Tekrarlanan sürtünme ya da basınca bir yanıt olarak gelişir. Bazen, ayak tipiniz de sizi nasırlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Nasır, ağrısız bir şekilde çıkarılabilir.

Bölgenin iyileşmesine izin veren alandaki ağırlığı yeniden dağıtmak için uygun şekilde dolgu yapılabilir. Ayrıca, doktorunuz, tekrarlayan nasır oluşumunu önlemek için ayakkabı tavsiye edecektir. Tabanlık kullanımı da işlem sonrasında nasırın nüksetmesini önlemek için faydalıdır.

Birçok insan, nasırın neden olduğu ağrıyı azaltmak için, bölgeyi bir bıçakla kesmeyi deneyebilir. Ancak, bir profesyonel tarafından yapılmadıkça, nasırı düzgün bir şekilde tedavi etmenin yolu bu değildir. Bu, çok tehlikelidir ve durumu kötüleştirerek gereksiz yaralanmalara neden olabilir. Özellikle, şeker hastaları bu tür bir yöntemi kesinlikle denememelidir.

Nasır oluşumuna neden olan aşırı basıncı azaltmak için, bölgedeki ağırlığın eşit olarak dağıtılması gerekir. Doğru bir nasır tedavisinde, bölgenin iyileşmesini sağlamak için basıncı sıcak noktalardan, yani yüksek basınçlı alanlardan uzaklaştırır. Yine de, cerrahi müdahale en son çare olmalıdır.

Radyofrekans Yöntemiyle Nasır Tedavisi

Nasır çekirdeği, radyofrekans enerjisi verilerek yok edilebilmektedir. Bu yöntemin alanında uzman bir doktor tarafından titizlikle uygulanması gerekmektedir. Nasır tedavisinin kalıcı çözümü için son yıllarda en çok tercih edilen ve en modern yöntem olarak bilinmektedir. Radyofrekans ile nasır tedavisi esnasında hasta hiçbir şekilde acı hissetmez. Operasyon sonrasında günlük hayata hemen dönüş yapılır.

Climed