VAN - Van`da önceki sene yaşanan depremlerden sonra TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda sıkıntılar bitmek bilmiyor. Bu güne kadar çeşitli sıkıntılarla sıkça gündeme gelen TOKİ`ler şimdilerde ise yüksek gelen doğalgaz faturaları, su kesintileri ve ulaşımda yaşanan aksaklıklarla gündeme geldi. Van`ın Kelecik Bölgesinde bulunan Van Kalecik AFAD Konutları sakinleri yetkililerden bu sorunlara bir an önce çözüm bulmaları çağrısında bulundu.


"Bizim evimiz yıkıldı"
Buraya taşındıklarından bu yana sorunların bitmediğini belirten Yusuf Tayanır, "Benim bildiğim kadarıyla bir yerin anahtar teslimi yapıldığı zaman her şeyiyle bitmiş demektir. Ama maalesef şu ana kadar da bura çoğu bina faaliyete girmemiş. Doğru dürüst su yok. Doğal gaz bir gün yanıyor iki gün yanmıyor. Bizler gerçekten sıkıntı yaşıyoruz. Yetkililerin bize sahip çıkmasını istiyoruz, çünkü bizim evimiz yıkıldı. Buraya geldiğimiz ilk günlerde bizlerden ortak gider adı altında 940 TL aldılar. Nedir nereye gitti neyin nesidir halen bilmiyoruz" dedi.


Van milletvekillerine tepki
Van`ın 8 tane milletvekilinin olduğunu ve bu güne kadar hiç birinin kendilerini sormadığını aktaran Tayanır, "8 tane milletvekillerimiz var, bu güne kadar bir tanesi gelip Allah rızası için gelip kardeşim bir derdiniz var mı? Bir sorununuz var mı? diye sormadı" dedi.
Yetkililere seslenen Tayanır, burada yaşanan doğal gaz başta olmak üzere burada devam eden sorunlara çözülmesi gerektiğini belirterek, "Su çekmekten perişan olduk. Bir tanker gelip suyu bırakıyor. Kime yetecek" diye sordu.


"10 gün içinde 343 TL doğalgaz faturası geldi"
10 güne yakındır burada oturduğunu belirten Haydar Erdurun da, "Buranın başlıca sıkıntıları su kesintileri ile doğalgaz faturaları yüksek gelmesidir. Bazıları oturmadıkları halde bu parayı yatırmak zorundadırlar. Bizim yetkililerden beklentimiz şudur; merkezde böyle bir eve 200-250 doğalgaz faturası gelirken bizlere ise 350- 400 fatura geliyor. Bu büyük bir sorundur. Bunu asgari ücretle çalışan bir insan bunları nasıl ödesin. Böyle devam ederse millet evini bırakıp gidecek kim gelip giriyorsa girsin" dedi.


"Buraya gelir gelmez 940 TL ortak gider adı altında para topladılar"
Daha sonra konuşan Şaban Doğan, "5 gündür buraya taşındım ve bana 140 TL fatura gelmiş ayrıca buraya gelir gelmez 940 TL ortak gider diye aldılar. Ben hastayım. 9 yıldır yataktaydım. Çalışanım ve gelirim yok. Sadece üç ayda bir özürlü maaşı alıyorum. Nasıl bu paraları ödeyeceğiz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" ifadelerini kullandı.


"İnsanlar artık nefret ediyor buralardan"
Adil Tam amca da burada her şeyin sıkıntı olduğunu belirterek, "Bir sürü fatura gelmiş su, elektrik, doğalgaz gelen gelene yetkililerin bu sorunlara bir çözüm bulunması lazım. Yönetime gidin bakın ana-baba günüdür. İnsanlar artık nefret ediyorterk edip gideceğiz diyorlar. Bizler gerçektende mağduruz" dedi.


Burada birçok sıkıntıyla yüzleştiklerini aktaran İbrahim Konca, "Bize doğalgaz 482 TL lik fatura çıkarmışlar. Asgari ücretle çalışıyoruz nasıl ödeyeceğiz bilemiyoruz. Her tarafın 320-340 TL gelirken bizim kaldığımız binaya 482 TL gelmiş 5-6 gündür sular akmıyor. Doğalgazı kesmişler" dedi.


"Ulaşım korsan minibüslerle sağlanıyor"
Ulaşımda da sıkıntı yaşadıklarını belirten Konca, Belediye araçlarının olmadığını, korsan minibüslerin olduğunu, bunların da ihtiyacı karşılamadıkları gibi ücretleri değiştirip durduklarını iddia etti.


"Vali Bey Gelsin Bu Halimizi Görsün"
Son olarak konuşan Yusuf adlı vatandaş ise geldikleri günden bu yana sorunların bitmediğini belirterek, Van Valisi Münir Karaloğlu`nun ve Van Belediyesinin sorunlarıyla ilgilenmediğini söyledi.


Yusuf sözlerini şöyle sürdürdü, "Bizler Van Belediyesini su sorunu için aradığımızda bizlere hala buraları yetki olarak almadıklarını söylüyorlar. Biz kimlerle muhatap olacağız kimlerle görüşeceğimizi bilmiyoruz. Bu kadar daire susuz... Herkesi yığmışlar buralara su sorunu var kalorifer sorunu var. Bunları buranın yönetimine söylüyoruz. Bu gün değil yarın, yarın değil öbür gün diyorlar. Bir haftadır ha su geldi ha gelecek bizlerde bekliyoruz. Ama böyle devam ederse herkes burayı bırakıp gidecek Vali Bey gelsin halimizi görsün, bize bir açıklama yapsın, bizlerde başımızın çaresine bakalım. Burada bir haftan beri su yok. Su sorunumuz çok büyük kaloriferler yanmıyor şu anda çocuklarımız hepsi hastalandı. Bizler buraya yetkili bekliyoruz. Allah rızası için yardımcı olacak birini bekliyoruz buraya�"


"Varsa Vali beyden daha yetkili biri söylesinler ona gidelim"
Buradaki yönetimin baştan savma bilgiler verdiğini söyleyen Yusuf, "Bize desinler ki `bir ay su akmayacak` bizler de akrabalarımızın evine gidelim. Yarın öbür gün okullar açılacak bu çocuklar yıkanmadan mı okula gidecekler. Vali beyden ve yetkililerden beklentimiz buraya bir çare bulmalarıdır. Daha yetkili biri varsa bize söylesinler oraya gidelim" şeklinde konuştu.


Öte yandan TOKİ konutlarının çoğunun hala boş olduğu gözlenirken kimi blokların önünde çöp yığınlarının olduğu görüldü. (Murat Dalgın-İLKHA)