Yargıtay`ın haklarındaki mahkumiyet hükmünü usul yönünden bozmasının ardından Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi`nde tekrar görülmeye başlanan duruşmaya sanıklar Tekin Taşlıova, Atanur Arslan, Gürah Ayhan, Ahmet Horoz ve avukatları ile müşteki Gürkan`ın avukatı katıldı. Tarafların son beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti kararı açıkladı.

Buna göre, sanıklar, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve lehlerine olan 765 sayılı TCK`nın ``Hükümet memurları tarafından efrada karşı yapılacak suimuameleler`` başlıklı 243/1. maddesi uyarınca 1`er yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayan mahkeme, bu cezayı 10`ar ay hapse çevirdi, sanıklara verilen hükmün açıklanmasını da geri bıraktı.

SAVCI 8`ER YILA KADAR CEZA İSTEMİŞTİ

Savcı Şaban Yavuz, esas hakkındaki görüşünde, ``suç tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurlarının, yasa dışı örgüt üyesi olduğundan bahisle gözaltına alınan Gürkan`a cürmü söyletmek için başını duvara çarpma, tazyikli su altında tutma gibi işkence yaptıklarının sübuta erdiğini`` ifade ederek, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve lehlerine olan 765 sayılı TCK`nın 243/1. maddesi uyarınca 8`er yıla kadar mahkumiyetlerini istemişti.

HÜKÜM ÜÇ KEZ YARGITAY’DAN DÖNDÜ

Sanıkların da aralarında bulunduğu 9 polise, Gürkan`a gözaltına alındığı 2001`de işkence yaptıkları iddiasıyla dava açıldı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2004`te sanıklardan Taşlıova, Arslan, Ayhan ve Horoz`u 1 yıl 1 ay 10`ar gün hapis cezasına çarptırırken, 4 sanığın beraatına karar vermiş, yargılama sırasında ölen bir sanık hakkındaki kamu davası ise ortadan kaldırılmıştı.

Ancak bu karar, Yargıtay`ca 2005`te bozulmuştu. Bozma kararında, mahkumiyetlere ilişkin hükmün 2005`te yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK`ya göre değerlendirilmesi istenmişti.


Bozmanın ardından bir kez daha karara bağlanan davada aynı cezalara hükmedilmiş, Yargıtay bu kararı da hükümden sonra yürürlüğe giren CMK`nın 231. maddesinin koşullarının oluşup oluşmadığının değerlendirilmesi için bozmuştu.

Mahkeme, 2009`daki son kararında ise 4 sanığı ``cürmü söyletmek için işkence yapmak`` suçundan yine 1 yıl 1 ay 10`ar gün hapse mahkûm ederken, cezaların ertelenmesine hükmetmişti.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, ``hükme dayanak alınan, Gürkan`a ait adli raporun onaysız fotokopi olması nedeniyle`` mahkumiyet hükmünün usul yönünden bozulmasına karar vermişti.