HABER MERKEZİ
Doğu ve Güneydoğu’da bulunan iller son dönemlerde koronavirüste vaka sayıları bakımından ülkenin zirvesinde bulunuyor. Özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Van’da yükselen vakalara hastaneler yetersiz kalınca birçok vatandaş mağdur oldu. Devlet hastanelerinin yetersiz kalması sonucu özel hastanelere mecbur edilen vatandaşlar burada da büyük bir külfet ile karşı karşıya kaldı. Bölgede yaşanan bu gelişmelere karşı HÜDA PAR sık sık hastanelerin yetersizliğine dikkat çekmiş ve bu bölgelerde acilen yeni hastanelerin yapılması çağrısında bulunmuştu. HÜDA PAR’ın çağrıları geçtiğimiz gün karşılık buldu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak’a yeni hastanelerin inşa edileceğini açıkladı.
“6 ŞEHRE HASTANE YAPACAĞIZ”
Bakan Koca, son olarak şunları söyledi: “Şanlıurfa'da vaka sayımızda yüzde 34, Diyarbakır yüzde 49, Siirt'te yüzde 37, Şırnak'ta yüzde 42 azalma oldu. Bir tek hasta kalmayıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. 6 şehre hastane yapacağız. Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin. En yüksek standartta en ileri teknolojinin kullanıldığı merkezler olarak hedefliyoruz. Yatak kapasiteleri ile nitelikli personelle şehir hastanelerinin ne kadar önemli ve kritik yatırımlar olduğu salgın döneminde bir kez daha anlaşılmış oldu. Bugün bahsettiğimiz 6 şehre hastane yapacağız. Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Siirt ve Mardin'de hastaneler yapacağız. Şanlıurfa şehir hastanemizin inşaatına en kısa sürede başlıyoruz. Diyarbakır 1000 yataklı şehir hastanesi için arsa yeri belirlendi, proje ihalesini bu ay içinde yapıyoruz. Şırnak'ta 500 yataklı devlet hastanesi, Şırnak-Cizre arasında bir arazi tahsis edildi, projelerin tamamlanmasından sonra bu yıl yapım ihalesini gerçekleştireceğiz.”
HÜDA PAR NE DEMİŞTİ?
1 Haziran tarihi itibarıyla başlayan normalleşme sürecinde özellikle bazı bölgelerde koronavirüs vakalarında ciddi anlamda artış gösterdiğine dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "Bu artış vatandaşlarımızın tedavisinde gecikmelere ve salgının kontrolsüz bir şekilde yayılmasına neden olmaktadır. Özellikle doğu ve güneydoğu illerinde artan vakalara karşın sağlık hizmetinin yetersiz kalması ile yataklı tedavi kurumlarının kapasite yetersizliği vatandaşlarımızı tedavi olabilmek için başka illere gitmek zorunda bırakmaktadır. Salgın ile mücadele sürecinde ortaya çıkan bu tablo, sağlık yatırımlarının bölgeler arası farkını da ortaya koymuştur." dedi.
"BÖLGEDEKİ İL VE İLÇE DEVLET HASTANELERİ, İHTİYACA CEVAP VEREMEMİŞTİR"
Doğu illerinde tedbirlerin yetersizliğine dikkatleri çeken Sağlam, "Bu yönüyle belirtilen bölgelerin nüfus yoğunluklarına oranla kamu hastane yatak kapasitesi batı illerine kıyasla çok düşük kalmıştır. Yeni kurulan şehir hastanelerinin bölgesel dağılımına bakıldığında doğu illerinin bundan nasibini almadığı görülmektedir. İl ve ilçe devlet hastaneleri, ihtiyaca cevap verememiş, alt yapı neredeyse çökmüştür. Bu realite, doğu illerimizde ihtiyaca cevap verebilecek sayıda yataklı tedavi kurumu ihtiyacını da gün yüzüne çıkarmıştır. Doğu illerimizde salgınla mücadelenin başarılı olabilmesi için devlet-vatandaş dayanışması çerçevesinde daha kapsamlı tedbirler zorunlu hale gelmiştir." ifadelerine yer verilmişti.