Boşanma Avukatı denildiği zaman akla sadece boşanma davaları gelmektedir. Örneğin Mersin Boşanma Avukatı denildiği zaman sadece Mersin ilindeki boşanma davalarına bakan avukatlar akla gelse de aslında bu doğru bir düşünce değildir. Boşanma avukatı denildiği zaman aslında Türk Medeni Kanunu’nun ikinci kitabı olan aile hukuku uzmanı akla gelmelidir. Peki aile hukuku uzmanı nedir? Boşanma avukatı ne iş yapar? Boşanma davası açmanın koşulları nelerdir?

Boşanma Avukatı Kimdir?

Boşanma Avukatı, Türk Medeni Kanunu’nun 2. Kitabı olan Aile Hukuku’nda uzmanlaşmış ve bu alanda hizmet veren avukatların tümüdür. Bu avukatlar sadece boşanma davaları konusunda hizmet vermemektedir. Daha evlenmeden önce dahi bir Boşanma Avukatı aracılığıyla evlilik sözleşmesi düzenleyebilirsiniz. Nişanlılık döneminde yaşamış olduğunuz ayrılık için tazminat davalarında boşanma avukatına başvurabilirsiniz. Tüm bu aile hukuku alanlarına hizmet veren avukatlar boşanma avukatlarıdır.

Boşanma Avukatı Ne İş Yapar?

Boşanma avukatının hizmet yelpazesi oldukça geniştir. Evlenme vaadiyle birlikte kurulan nişanlılık hali boşanma avukatının konusunu oluşturmaktadır. Nişanlılık durumunun sona ermesi sonucu oluşabilecek sorunlar için başvuracağınız adres boşanma avukatıdır. Nişanlılık evliliğe döneceği zaman taraflar halk arasında Evlilik Sözleşmesi olarak adlandırılan mal rejimi sözleşmesi gerçekleştirmek isteyebilirler. Bu durumda da yine evlilik sözleşmesi düzenlenmesi için boşanma avukatına başvurulacaktır. Evliliğin taraflar için çekilmez hal aldığı durumlarda da taraflar boşanmak için bir Boşanma Avukatı tutacaklardır. Burada boşanma avukatı çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davalarında sizlere hizmet verecektir. Tüm bunların yanında çok bilinmese de evlat edinme, babalık davası gibi hukuki işlemlerde de yine boşanma avukatları sizlere hizmet vermektedir.

Boşanma Nedenleri Nelerdir?

Kanun koyucu Türk Medeni Kanunu’nda Boşanma Nedenlerini iki ana başlığa ayırmıştır. Bunlar genel boşanma nedenleri ve özel boşanma nedenleridir. Genel boşanma nedenleri denildiği zaman aslında herkesin bildiği Şiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma kastedilmektedir. Her evlilik aldatma, hayata kast vb. gibi bir nedenle sonlanmak zorunda değildir. Çiftler bazı durumlarda evliliklerini sürdüremez ve boşanmak isteyebilirler. Bu sebeple açılacak olan dava Şiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma Davasıdır.

Kanun koyucunun diğer düzenlemiş olduğu boşanma nedeni özel boşanma nedenleridir. Özel boşanma nedenleri şunlardır:

Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161) ,

Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası (TMK m. 162),

Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası (TMK m. 163),

Terk Sebebiyle boşanma davası (TMK m. 164),

Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165).