Geçiş Hükümeti Başbakanı Abdullah Hamdok ve Sudan Halk Kurtuluş Hareketi Lideri Abdulaziz el Hilu yeni dönemde tatbik edilecek 6 maddelik mutabakat anlaşmasını imzaladı. İmza töreni Sudan Başbakanı Abdullah Hamdok ve Abdelwahid El Nur tarafından, BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley ve batılı misyon şeflerinin huzurunda imzalandı. Sudan merkezli ''Dabangasudan.org haber sitesi, Etiyopya'nın başkenti Addis Adaba'da yapılan görüşmelerin 3 gün sürdüğünü ve müzakere döneminde Sudan Halk Kurtuluş Hareketi Lideri Abdulaziz el Hilu'nun 'Laiklik'' konusunda ısrarcı olduğunu yazdı. Sitede yer alan habere göre El Hilu, ''Din ve devlet ayrımı sağlanmazsa Sudan'da istikrar ve birlik kalmayacağını'' iddia etti.

Anlaşma şartları arasında en dikkat çekici olan Din ve Devlet işlerinin birbirinden ayrılacağını taahhüt eden 3. madde oldu. Söz konusu anlaşma maddesinde demokrasi vurgusu yapıldı ve şu ifadeler yer aldı: 

''Sudan'da demokratik bir devlet kurulmalıdır. Sudan'ın tüm vatandaşların haklarının güvence altına alındığı demokratik bir ülke olabilmesi için, anayasanın kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmesi gereken, yokluğunda “din ve devletin ayrılması” ilkesine dayanması gerekiyor. İnanç, ibadet ve dini uygulama özgürlüğü, tüm Sudan vatandaşlarına tam olarak garanti edilecektir. Devlet, resmi bir din oluşturmaz. Hiçbir vatandaş dinine dayalı olarak ayrımcılığa tabi tutulamaz''.

BM ve Batılı ülkelerden memnuniyet bildirisi

Etiyopya'nın başkentinde alınan kararlar ve verilen taahhütlere ilk tepki batılı ülkelerden geldi. Sudan Başbakanı'nın duyurusu sonrası, ''ABD, İngiltere, ve Norveç,  Avrupa Birliği ve BM'den gelen anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirten açıklamalar geldi.
Kaynak: Sudan'da İslami hükümler anayasadan çıkarılıyor